Je li ovim prilogom HRT dezinformirao javnost?

Autor: Poslovni.hr , 04. veljača 2013. u 14:21
Ilustracija: HTV

U prva tri dana prikupljanja potpisa za referendum o projektu na Srđu građani su Dubrovnika brojnim potpisima odaslali jasnu poruku o snažnoj želji za odlučivanjem o budućnosti svoga grada, priopćila je Zelena akcija.

U prva tri dana prikupljanja potpisa za referendum o projektu na Srđu građani su Dubrovnika brojnim potpisima odaslali jasnu poruku o snažnoj želji za odlučivanjem o budućnosti svoga grada, priopćila je Zelena akcija.

Od petka do nedjelje navečer skupljeno je više od 5000 potpisa, među kojima su bili i mnogi političari poput gradonačelnika Andre Vlahušića, vijećnika Dubravke Šuice, Nika Šalje i Marije Delije te  mnogi ugledni građani kao što su dubrovački biskup monsinjor Mate Uzinić, dubrovački paroh Goran Spaić, te akademici Luko Paljetak i Nenad Vekarić.  

"Na dan Feste svetoga Vlaha, zaštitnika grada pod Srđem, i veliki broj građana koji ne žive u administrativnim granicama Dubrovnika izrazio je želju dati svoj potpis za raspisivanje referenduma,  što je najbolji pokazatelj visoke svijesti građana o utjecaju koji bi realizacija velikog golf resorta imala ne samo na Dubrovnik, nego i na cijelu Županiju", kažu iz Zelene akcije.

Organizatori referenduma tuže HRT

"Nažalost, početak  kampanje obilježila je odluka Hrvatske radiotelevizije o zabrani emitiranja plaćenih obavijesti  na Radio Dubrovniku. Stvaranjem takve antidemokratske klime, građanima koji taj javni servis financiraju, onemogućeno je dobivanje informiracije o tome gdje i kako mogu dati svoj potpis. Stoga su organizatori referenduma tužbom sudu u Dubrovniku ustali protiv medijske blokade HRT-a. Medijska blokada započeta prvog dana prikupljanja potpisa, u drugom se danu pretvorila u direktno dezinformiranje hrvatske javnosti i to u središnjoj informativnoj emisiji HRT-a. U prilogu o dubrovačkom referendumu, umjesto pitanja kolegici u Dubrovniku, urednik Drugog dnevnika Zoran Šprajc iznio je tendenciozne i velikim dijelom neistinite konstatacije o projektu.  Usto, komentar novinarke Sandre Lacković o velikom odazivu građana Dubrovnika, pratio je propagandni film investitora, i to u udarnom informativnom terminu javnog servisa.  Natpisom 'Protiv investicije ili gradonačelnika' koji je pratio prilog iz Dubrovnika, potpuno je poništena neutralnost kampanje prikupljanja potpisa, na koju su se u velikom broju odazvali kako pobornici, tako i protivnici ovog projekta", stoji u priopćenju.

Sporni prilog pogledajte ovdje:

Komentirajte prvi

New Report

Close