Je li 25.000 medicinskih sestara u prekršaju?

Autor: Suzana Varošanec , 31. srpanj 2015. u 07:45
Sporne su potvrde za samostalan rad u inozemstvu/ Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Zbog diskriminacije i povrede stečenih prava Hrvatskoj prijete enormni penali.

Inicijativa medicinskih sestara i medicinskih tehničara s četverogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem podnijela je u četvrtak ustavnu tužbu zbog nepriznavanja stečenih prava koja su dobili prilikom pristupnih pregovora s EU.

Odgovornom smatraju Hrvatsku komoru medicinskih sestara, koju prozivaju da, uz prešutno odobravanje Ministarstva zdravlja, odbija izdati potvrde sestrama za samostalan rad u inozemstvu. Pored toga, traže i izmjene StatutA Komore kako bi mogle biti birane na funkciju njezina predsjednika. Članica Inicijative Gordana Miškulin rekla je da bez navedene potvrde medicinske sestre i tehničari srednjoškolskog obrazovanja izvan Hrvatske mogu raditi samo kao pomoćno, niže plaćeno osoblje.

No, Miškulin je upozorila i na problem neusklađenosti zakona o sestrinstvu s onim što je ispregovarano s EU te što je 27 ministara potpisalo da su hrvatske sestre samostalne za provođenje zdravstvene njege. Znači li to da je 25.000 sestara u prekršaju, pita ona napominjući da Hrvatskoj zbog ignoriranja preuzetih obaveze prijeti rizik plaćanja penala do 80.000 eura dnevno, počevši s prvim danom pristupanja EU. Ako Ustavni sud uskoro ne odluči o njihovu prijedlogu za ocjenu ustavnosti, Inicijativa će zatražiti zaštitu svojih prava u Strasbourgu, kao i pomoć EK. 

Komentirajte prvi

New Report

Close