Javnost ne može dočekati da fra Nimac kaže što je učinio s novcem

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. listopad 2012. u 10:27
PXL

Rekao je da će kada bude iznosio svoju obranu detaljno kazati gdje je novac i što je s njime učinio.

Fra Šime Nimac, bivši župnik župe Basta – Baške Vode na današnjem je ročištu pred sucem istrage Stankom Grbavcem na Županijskome sudu u Splitu priznao navode iz kaznene prijave da je mimo odobrenja crkvenih vlasti prodao crkveno zemljište, primio novac, položio ga na bankovni račun, a zatim podigao i zadržao, doznaje se od glasnogovornika Županijskoga suda Nevena Cambija.

"On je priznao da je to počinio, ali je rekao kako se ne smatra krivim za kazneno djelo, to jest da nije postupio s namjerom da počini kazneno djelo. Također je rekao da će kada bude iznosio svoju obranu detaljno kazati gdje je novac i što je s tim novcem", izjavio je Cambi za Hinu.

Županijsko državno odvjetništvo – zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke – predložilo je zadržavanje fra Nimca u istražnome zatvoru, ali je sudac taj prijedlog danas odbio i pustio ga na slobodu. "Fra Nimac je hrvatski državljanin, ima prebivalište u Hrvatskoj i sucu istrage je rekao da će se redovito odazivati na pozive pravosudnih tijela, a sudac istrage ocijenio je kako nema opasnosti od bijega.

Sudac istrage također smatra kako nema razloga prihvatiti opasnost od utjecaja na svjedoke jer je fra Nimac radnje za koje ga se sumnjiči počinio od početka svibnja do kolovoza ove godine i imao je dovoljno vremena utjecati na svjedoke ako mu je to bila namjera. Osim toga, policija i državno odvjetništvo iz banke su već uzeli dokumentaciju o računima u vezi s prodajom zemljišta", istaknuo je Cambi.

Objasnio je kako današnje ročište nije bilo očitovanje fra Šime Nimca o krivnji, nego se radilo o ročištu u vezi s prijedlogom Županijskoga državnog odvjetništva da ga se zadrži u pritvoru zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke.

Fra Šime je uhićen prije dva dana u Zearebu, nakon čega je prevezen u Split, gdje ga je jučer policija pritvorila i protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti jer je bez odobrenja crkvenih vlasti zaključio ugovor o kupoprodaji crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, a novac od prodaje, više od devet milijuna kuna, zadržao.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Čovjek jednostavno nije kriv. Volio je život i život je volio njega. No, učinio je prekršaj koji niej u skaldu s njegovim oficijelnim životom. Što se iza brda valja tko zna. Očito je da je napravio krivi korak i da će snositi posljedice. Isto tako, jasno je da neće propjevati o svim spoznajama koje zna. Neće to učiniti zbog viših interesa – štiti Ustanovu kojoj pripada – ali brani i sebe. Na kraju će ispasti žrtvovano janje koje je previše pomislilo na sebe. Uvijek velike ribe jedu male! Tko to ne shvaća, zapravo nije shvatio bit!

New Report

Close