Javni dug pao na 81% BDP-a krajem rujna

Autor: Ana Blašković , 24. siječanj 2018. u 22:01
Iznos od 292 mlrd. kuna/FOTOLIA

Sredinom siječnja agencija Fitch podignula je kreditni rejting države istaknuvši da su fiskalni rezultati nadmašili očekivanja drugu godinu zaredom.

Javni dug iznosio je 291,6 milijardi kuna krajem rujna 2017. godine, što je 4,2 milijarde više nego u prethodnom kvartalu, zbog čega je udio u BDP-u porastao s 80,9 na 81 posto, podaci su Eurostata.

Premda dug bilježi godišnji porast od 2,5 milijarde kuna, udio u BDP-u pao je za 2,4 posto zbog gospodarskog rasta.

S udjelom duga u BDP-u Hrvatska je ispod europskog prosjeka od 82,5 posto. "Iako je država u posljednjem tromjesečju bila vrlo aktivna na domaćem i inozemnom tržištu kapitala izdanjem 1,275 milijardi eura euroobveznica, dok je 5,8 milijardi kuna izdala na lokalnom tržištu, stanje duga ne bi se trebalo promijeniti jer se radi o refinanciranju starih dugova", kaže Zrinka Živković-Matijević iz RBA koja na krilima rasta očekuje pad duga ispod 80%.

Sredinom siječnja agencija Fitch podignula je kreditni rejting države istaknuvši da su fiskalni rezultati nadmašili očekivanja drugu godinu zaredom, a primarni viškovi i rast doveli do smanjenja duga na otprilike 78% krajem godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close