Javni bilježnici: E-registracija tvrtke bez nas opasan je eksperiment EK

Autor: Bernard Ivezić , 15. rujan 2015. u 09:02
Većina članica EU nema javno-bilježničku ovjeru/FOTOLIA

Preko web kamere provjeravali bi identitet osnivača. Ministarstvo gospodarstvo tvrdi da nema potrebe za tim.

I dok Ministarstvo pravosuđa još nema službenog komentara o proceduri po kojoj će se ubuduće preko interneta registrirati tvrtke u Hrvatskoj, oglasila se Hrvatska javnobilježnička komora s prijedlogom da javni bilježnici preko web kamere provjere identitet osobe koja želi osnovati tvrtku.

Lucija Popov, predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore, objašnjava da bi se tako osigurala neposredna i povratna komunikacija. "Može se razmisliti i o provjeri putem videolinka koju bi, kao i dosad, mogli obavljati javni bilježnici", navodi Popov. Objašnjava da Hrvatska pripada krugu država, poput Austrije i Njemačke, koje predviđaju fizičku vizualnu provjeru pred javnim tijelima "u svrhu nedvojbenog uspostavljanja veze između osobe i identifikacijskog dokumenta".

Popov dodaje da se na taj način osiguravaju pravna sigurnost, povjerenje u poslovanju te pomože pri sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma. Ministarstvo gospodarstvo navodi pak da većina članica EU nema javnobilježničku ovjeru prilikom osnivanja trgovačkih društava. To proceduru osnivanja tvrtke čini brzom i znatno jeftinijom. U Komori javnih bilježnika upozoravaju na to da uvođenje elektroničke registracije tvrtke ne bi smjelo ići nauštrb sigurnosti Sudskog registra, jer bi moglo dovesti do poskupljenja poslovanja malim i srednjim tvrtkama. Predsjednica Komore Lucija Popov tvrdi da pojednostavljivanje poslovanja vodi u zamke.

"Pretjerana liberalizacija koja se jedne strane nudi olakšavanje i ubrzavanje poslovnih odnosa s druge nosi opasnosti gubitka osjećaja odgovornosti i savjesnosti u poslovanju, što je posebno izraženo u tranzicijskim društvima", kaže Popov. Dodaje da smo vidjeli primjer posljednje svjetske gospodarske krize koja je krenula iz SAD-a kao države s naglašenom liberalizacijom poslovnih odnosa.

U Komori smatraju i da EK nad Hrvatskom provodi eksperiment može li uvesti model online osnivanja trgovačkih društava kroz Direktivu o uslugama kad već ima teškoća s donošenjem Direktive o društvu s ograničenom odgovornošću s jednim članom. "Pokušavaju navedeni model nametnuti kroz primjenu postojeće Direktive o uslugama za sada samo u Hrvatskoj kao svojevrsan eksperiment o čijoj uspješnosti će ovisit primjena takvog modela u ostalim državama članicama EU", zaključuje Popov.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Javni biljeznici su legalizirana organizirana kriminalna organizacija. Ovo sam spreman reci imenom i prezimenom, pa nek me tuze za klevetu.

Zamislite koja se suma novaca okrece samo na ostavinskim postupcima. U Hrvatskoj godisnje umre oko 50 tisuca ljudi. Za provodjenje ostavinske rasprave oni se jako fino naplate. I pritom u vecini slucajeva ih obavljaju javnobiljeznicki prisjednici. A gdje su ovjere potpisa raznih kupoprodajnih ugovora za koje oni nista ne garantiraju niti odgovaraju.

Problem je u tome sto takve interesne skupine s velikim utjecajem sprecavaju trzisnu liberalizaciju i birokratiziraju cijeli trzisni ali i drzavni sektor.

Nadalje, iz tog i takvog sektora dolaze stecajni upravitelji koji su unistili trzisne subjekte u Hrvatskoj. To su krajnji diletanti. Dovoljno govori sljedeca recenica: “Dodaje da smo vidjeli primjer posljednje svjetske gospodarske krize koja je krenula iz SAD-a kao države s naglašenom liberalizacijom poslovnih odnosa.” I onda takvi nam kroje trzisne zakone i liberalizaciju trgovackih odnosa, a ne razumije osnovne ekonomske pojave.


Naravno, iako se to u zemljama EU radi vec vise od 10 godina, za nase biljeznike to je opasan trik jer pazi sad – ne treba vise ici biljezniku. Ako bi se ovo uvelo to bi bio najbolji potez u 25 godina ove drzave

Ima tu puno više toga nego si ti u stanju razumjeti. Zato ti je bolje da ne trujes internet prostor svojim mišljenjem.

Javne bilježnike i Finu zatvoriti i rastjerati beskorisne uhljebe.

Kad se paraziti bude, znači da se radi o dobrom smjeru.
To bi bio potez zbog kojega bih glasao za nekoga.

New Report

Close