Jaružalo prodano, 3. maj čeka kredit

Autor: Marija Brnić , 24. listopad 2019. u 22:00
Tražili bar 794 mil. kn, prodali za 20.000 više/ D. M./PIXSELL

Krenule najave ovrha Uljanikovih tvrtki prema riječkom škveru.

Dan prije današnjeg stečajnog ročišta Uljanik je uspio na javnoj dražbi prodati svoj najvredniji, nedovršeni brod, jaružalo koji je na "bubanj" stavljen s početnom cijenom od 794 milijuna kuna, s neznatno većim iznosom, za 20 tisuća kuna.

Prema neslužbenim informacija kupac je ujedno njegov naručitelj Jan de Nul, no više detalja čut će se na ročištu na kojem će stečajna upraviteljica Marija Ružić izvijestiti vjerovnike, koji bi se trebali izjasniti i o izradi stečajnog plana. 

Tek će se, dakle, razrađivati opcije za pulsko brodogradilište, čije će zamršene međusobne odnose biti izazov riješiti. N za državu kao vjerovnika najveći će izazov biti usuglašavanje odnosa Uljanika i njegovih tvrtki koje su redom u stečaju s još "živim" riječkim 3. majem.

Upravo jučer pokazala se dodatno apsurdna situacija, u kojoj jedna od Uljanikovih tvrtki – proizvodnja opreme iz Vodnjana, najavljuje ovrhu 3. maju zbog duga od 15 milijuna kuna.

Država je prije dva mjeseca odobrila jamstva za kredite zahvaljujući kojima je izašao iz blokade i treba dobiti kredite za dovršetak gradnji, no sada ostavlja izloženog blokadama i od brodogradilišta koje je pustila u stečaj i u kojem ima glavnu riječ.

Štoviše, još u HBOR-u nisu odobrili kredit za gradnju prvog od tri broda, pa već dovode u pitanje ispunjenje ugovorenih rokova s kupcem. U Rijeci  još većim apsurdom smatraju da prva najavljena blokada dolazi od vodnjanske tvrtke u čijem prostoru još stoji panel linija koja je u vlasništvu 3. maja, vrijedna 17 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close