Jandroković: Obersnelova reakcija je potpuno neprihvatljiva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. siječanj 2013. u 16:18
Gordan Jandroković, Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Jandroković je ocijenio da je riječ o jeftinoj demagogiji i lažnom domoljublju.

Član predsjedništva HDZ-a Goran Jandroković komentirao je danas izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca po kojoj bi, ako se ne pronađe rješenje za Ljubljansku banku, hrvatsko članstvo u EU moglo postati upitno, kazavši da je krajnje neprihvatljivo da Erjevec na taj način uopće spominje tu mogućnost te da će Hrvatska sigurno postati punopravna članica EU.

Komentirajući , pak, poruku riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela o istoj temi na Twitteru, Jandroković je rekao da je Obersnelova reakcija potpuno neprihvatljiva.

U poruci na Twitteru Obersnel je napisao: "Kažu Slovenci da možda nikad nećemo u EU. Došlo je vrijeme da im netko konačno kaže: Možda mi nećemo u EU, ali nećete ni vi na Jadran."

Jandroković je ocijenio da je riječ o jeftinoj demagogiji i lažnom domoljublju, da to osobno osuđuje, te da Obersnel ustvari daje dobre argumente slovenskoj strani da ponovno zaoštri situaciju.

Sada se radi o vrlo sofisticiranoj diplomatskoj igri, a gospodin Obersnel i SDP stavljaju svoje lokalne političke interese ispred velikih nacionalnih interesa, prevažnih za Hrvatsku, rekao je Jandroković.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak da će se osobno angažirati i učiniti sve da dođe do rješenja spora s Hrvatskom oko Ljubljanske banke koji bi omogućio da Slovenija pravodobno ratificira hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom. "Jedini uvjet za to koji postavlja Slovenija jest povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima", rekao je Erjavec u emisiji Slovenske televizije.

U slučaju da se rješenje za Ljubljansku banku ne pronađe, ne samo da Hrvatska ne bi ušla u Europsku uniju 1. srpnja, kako je predviđeno, nego bi po Erjavčevim navodima zbog situacije u Europskoj uniji kojoj proširivanje u sadašnjem trenutku nije prioritet hrvatsko članstvo u Europskoj uniji općenito moglo postati upitno. "A to ne bi bilo dobro za dugoročne odnose s Hrvatskom, gdje bi nam to jako zamjerili", rekao je Erjavec.

Erjavčevu izjavu komentirala je danas i saborska zastupnica HDZ-a Jadranka Kosor, kazavši da ju treba promatrati vrlo ozbiljno, kao što i sve njegove izjave do sada treba uzimati ozbiljno. Slovenija je članica EU, a Hrvatska još nije, prema tome treba ju i te kako uzeti u obzir, kazala je Kosor ocijenivši da ta izjava nije dobrodošla i da nije mudra.

Istaknula je da prema susjedima uvijek treba graditi mostove, a ne ih rušiti, dodavši da je poruka riječkog gradonačelnika na Twitteru pretjerana u ovom trenutku i preemotivna.

Vlada mora biti puno aktivnija, da se smire strasti i da se snize tenzije, a problem trebaju rješavati premijeri dvaju država, zaključila je Kosor.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Čudno da “naša” ministrica nije rekla koju prigodnu i pokazala barem malo dostojanstva prema našoj državi.
A kada srbi graknu onda isprike lete na sve strance i nije nam teško da savinemo glavu do njihovih guzica.
Ali tako nam treba kada su ovi priej sve pokrali a od ovih se ništa niti ne nadam!

Nikakve veze nema naš ulazak u EU s dugom Ljubljanske banke – to znaju i Slovenci!!!! Ova prepucavanja su totalno NEBITNA!!!! Sve je već odlučeno ili će biti i to BEZ SLOVENIJE!!!! – mogu se derati koliko HIĆE ( samo sebi rade štetu ) ZATO BILO KAKVO KOMENTIRANJE TAKVIH STVARI NEMA SVRHE!!!Pogotovo majstor Jandroković – moš mislit koliko neko njega svača ozbiljno!!

Ispalo je da su i Slovenci veća gospoda od crvene vladajuće Hrvatske garniture , Riječka politička elita ionako više potsjeća na nusproizvod kopuna .

vojko lupio i ostao živ.
furamo se na turističku zemlju a slovenci su dosta velika stavka, pa vojko razmisli još jednom.
inače nisam za popuštanje u pregovorima o ljub. banci ali ako oni ucjenjuju nemoramo i mi uzvratit ucjenom.

New Report

Close