Jamstva knjižena po nagodbi; mali dioničari: To je klađenje!

Autor: Jadranka Dozan , 18. srpanj 2018. u 08:13
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Agrokorove tvrtke objavile rezultate za 2017., revizori s rezervom.

Iz operativnih kompanija iz sustava Agrokor čije su dionice uvrštene na Zagrebačku burzu od petka napokon pristižu financijski izvještaji za prošlu godinu. Zaključno s jučerašnjim danom objavili su ih Jamnica, Ledo, Zvijezda, Žitnjak, Belje, Vupik i PIK Vinkovci. Revizori PwC-a svima su, uz iznimku Žitnjaka, izdali mišljenja s rezervom referirajući se na pitanje obveza po zateznim kamatama te “nemogućnost vremenski neograničenog poslovanja”. Ono zbog čega su objave tih izvješća dugo odgađane – dvojbe oko načina knjiženja jamstava kao uporišta insolventnosti – očito je s izglasavanjem nagodbe prelomljeno i s upravama: prikazale su ih kao rashod razdoblja.

Na leđa Jamnice 4,7 mlrd. kn

Tako je, primjerice, ukupan iznos jamstava koji je prema tzv. Entity Priority modelu raspoređen odnosno procijenjen za Jamnicu gotovo 4,7 milijardi kuna, od čega se veći dio odnosi na zaduženja prije aktiviranja lex Agrokora, a približno petina na jamstva po tzv. roll up aranžmanu. Ukupni rashodi na razini grupe Jamnica time su dosegnuli gotovo 6,8 milijardi, nasuprot 2,6 milijardi kuna prihoda (u odnosu na godinu prije pali su 3,4%). Osim rezervacija na ime jamstava, operativni gubitak od 4,16 milijardi rezultat je i dodatnih ispravaka vrijednosti potraživanja od povezanih društava te vrijednosti udjela odnosno ulaganja (Konzum, Konzum BiH, Quaestus). Sve u svemu, a prema nagodbi, poslovanje Jamnice d.d. nastavit će se osnivanjem novog društva koje neće biti pravni sljednik postojećeg, a na to ‘zrcalno’ društvo, kako se ističe u izvješću, “prenijet će se sva imovina, ugovori, zaposlenici, dozvole i obveze nastale nakon postupka izvanredne uprave”.

 

1,4 milijarde

kuna gubitka Belja gotvo u cijelosti zbog rezervacija za jamstva

Golemih 3,2 milijarde Leda

Slične opaske stoje i u izvješćima ostalih kompanija. A kad su posrijedi njihova opterećenja jamstvima odnosno troškovi rezerviranja za obveze s osnove jamstava na temelju EPM modela, s golemih 3,2 milijarde rezervacija ističe se i Ledo grupa. Bez utjecaja tih troškova, kao i dodatnih nekoliko stotina milijuna kuna jednokratnih troškova vrijednosnih usklađenja, normalizirana dobit Ledo grupe prije poreza iznosi 295 mil. kuna odnosno 6,3% manje nego 2016.

Belje je, pak, uz 10 posto smanjene prihode (1,4 prema 1,6 milijardi kuna) knjižilo rezervacije u iznosu 1,35 milijardi kuna, u konačnici je iskazalo 1,4 milijarde kuna gubitka.

U znaku pada prihoda (sa 890 na 773 mil.) i znatnog povećanja rezervacija i vrijednosnog usklađenja je i financijsko izvješće grupe Zvijezda. Uz 343 milijuna kuna vrijednosnih usklađenja, Zvijezda je knjižila i gotovo 400 milijuna rezervacija, a rezultat svega je gubitak od 711 mil. kuna. Sukladno Nagodbi i EPM modelu, Vupik grupa je pak uknjižila jamstva u iznosu od 282 milijuna kuna, a uz 42 milijuna kuna dodatnih vrijednosnih usklađenja i slabije prodajne rezultate (329 prema 363 milijuna) iskazala je na kraju 265 milijuna kuna gubitka.

Premda je i Žitnjak iskazao gubitak, i to nešto više od 67 milijuna kuna, za razliku od ostalih društava, on nije bio opterećen jamstvima izdanim u razdoblju prije izvanredne uprave i njegova neto imovina i na kraju 2017. je ostala pozitivna, 56 milijuna kuna.

Nezakonito i kontradiktorno

Posve očekivano, iz Udruge manjinskih dioničara koncerna Agrokor na objavu revidiranih financijskih izvješća reagirali su konstatacijom da se radi o pravomoćno osporenim jamstvima čiji su vjerovnici-imatelji upućeni u parnice da dokažu svoje tražbine.

“Dakle, budući neizvjesni događaj, što je po prirodi stvari svaki sudski postupak, za ovisna društva Agrokora d.d., pa čak i u onima u kojima je on manjinski vlasnik poput Leda, prikazan je kao rashod razdoblja”, navodi se u osvrtu Udruge uz opasku kako tu “nezakonitosti i kontradiktornosti” nije kraj.

Rješenje o potvrdi nagodbe, kažu, ne označava poslovni događaj.

“Njega ne označava čak ni drugostupanjsko rješenje VTS-a nego je to Datum početka provedbe (nagodbe), što stoji i u samom tekstu izglasane i prvostupanjski potvrđene nagodbe”, napominje se u osvrtu Udruge. “Ovo je na neki način klađenje i prejudiciranje ishoda”, kaže jedan dioničar.

Komentari (4)
Pogledajte sve

nadamo se da ce pravda na kraju ipak pobijediti.
do slušanja

bolno, ali neophodno….toksični todeks napokon nestaje sa ZSE, a onda će polako krenuti oporavak.
kad bi se uskoro ukinuo porez na KD bio bi to odličan korak u pravom smjeru, ali pitanje je ima li ova vlada pameti i sluha za tako nešto?

Nema ovo veze s pravom.

New Report

Close