Jakovini nisu poznati razlozi poskupljenja Dukatovog mlijeka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. svibanj 2013. u 10:39
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Ministar poljoprivrede nije želio posebno komentirati Dukatovu najavu povećanja cijene mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u Ludbregu nije želio posebno komentirati Dukatovu najavu povećanja cijene mlijeka i mliječnih proizvoda jer mu, kako je rekao, još nisu poznati razlozi za takvu odluku.

Ministar Jakovina je rekao da, ako su razlozi povećanja cijena mlijeka vezani uz proizvođače mlijeka onda se to i može razumjeti ali da u pravilu Ministarstvo nije to koje određuje cijene mlijeka na policama, niti otkupne cijene u primarnom sektoru.

Jakovina nije želio spekulirati hoće li Dukatovo povećanje cijena mlijeka i mliječnih proizvoda utjecati na sličnu odluku kod ostalih prodavača mlijeka. Kako je rekao, tržište će u konačnici pokazati je li povećanje cijene ispravna odluka.

Mliječna industrija Dukat je popodne izvijestila o povećenju cijena objašnjenjem da su "nažalost, prisiljeni izvršiti korekciju cijena dijela asortimana, što je posljedica vrtoglavog rasta ulaznih troškova, posebno cijena energenatatovom povećanju cijena.

Na novinarski upit o situaciji vezanoj uz proizvođače mlijeka i isplatu potpora, ministar je naglasio da je legitimno pravo iskazati nezadovoljstvo i izaći na ulice, ali da se to ne smije zamijeniti s remećenjem javnog reda i mira i blokiranjem cesta. Jakovina vjeruje da do toga najvjerojatnije neće doći.

Proizvođači su dobili informacije i predstavili smo im sve što radimo da pomognemo tom sektoru. To je zemljišna reforma, novi operativni programi, definiranje mjera programa ruralnog razvoja koji će omogućiti povlačenje više novaca iz fondova EU. Jakovina je govoreći o potporama rekao da je do 15. ožujka isplaćeno gotovo milijardu i 300 milijuna kuna potpora.

Sredinom ovog mjeseca ide tranša od 750 milijuna kuna, a do kraja lipnja, kako je i dogovoreno, isplatit ćemo sve potpore kako bi pomogli proizvođačima, zaključio je Jakovina.

Ministar Jakovina u Ludbregu je otvorio Sajam cvijeća koji ove godine okuplja više od stotinu izlagača iz cijele Hrvatske. Jakovina ističe da je ludbreška manifestacija prilika da proizvođači pokažu plodove svog rada.

Ovdje to nije samo tradicija već i izvor zarade za gotovo 300 obitelji koje se bave proizvodnjom cvijeća. U pravilu ovo je budućnost, uz dobre projekte i udruživanje proizvođača nadam se da će doći do povećanja proizvodnje, rekao je Jakovina.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Samo dve reci: “Kartel, Kartel”.

New Report

Close