Jakovina želi potaknuti proizvodnju soje u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. kolovoz 2013. u 11:48
Thinkstock

Istaknuo je kako su kritični faktori za veći uzgoj leguminoza naglašen problem suše te neuravnotežen tržišni element.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na Ministarskoj konferenciji u Gornjoj Radgoni iznio je podatke o proizvodnji soje u Hrvatskoj ističući kako je godišnja proizvodnja na oko 50.000 hektara s prosječnim prinosom od oko 2,65 tone po hektaru te da postoje značajne prostore za povećanje proizvodnje leguminoza na većim površinama.

Istaknuo je kako su kritični faktori za veći uzgoj leguminoza naglašen problem suše te neuravnotežen tržišni element (stabilnost otkupa, tržišno prihvatljiva cijena za proizvodače i otkupljivače planirana na duže razdoblje).

Ukazao je na potrebu izrade nacionalnog programa za promicanje dobre poljoprivredne prakse u proizvodnji soje te kroz njegovu provedbu implementirati sve odrednice Dunav Soja deklaracije i u njega uključiti sve relevantne institucije (fakultete, institute, ministarstvo i agencije).

U sklopu agrookolišnih mjera (koje su sastavni dio programa ruralnog razvoja 2014.-2020.) će se razraditi poticajne mjere i za sustav plodoreda koji će poticati sjetvu leguminoza.

Ministar Jakovina naglasio je važnost izrade zajedničkog standarda označavanja – GMO free oznaka.

Podržao je sve odrednice zajedničke deklaracije uz iskazano uvjerenje da je platforma projekta Dunav Soja korisna za unaprijeđenje proizvodnje soje te povećanje dodane vrijednosti za poljoprivredne proizvođače kako na razini Hrvatske tako i na razini EU.

Komentari (2)
Pogledajte sve

gdje got se misliš osloniti na državu, nahebat ćeš prije ili kasnije. Ak nema računice raditi ju bez poticaja, treba se okaniti toga jer sigurno neće dobro završiti.

za desetak dana počima žetva naše soje, to je prva prilika da pokažete koliko ozbiljno mislite…ako seljacima podrežete krila kao sa pšenicom (30-50% jeftinija od eu prosjeka), onda šteta potrošenog papira i dnevnica za vaše govorancije

ne znam kako će na ovu inicijativu reagirati onaj dečko što ima povelika skladišta u zadarskoj luci

New Report

Close