Jakovina proizvođačima mandarina: Nemamo odakle isplatiti dodatne potpore

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2014. u 15:52
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina poručio je danas proizvođača mandarina da im Ministarstvo nema odakle isplatiti dodatne potore.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina poručio je danas proizvođača mandarina da im Ministarstvo nema odakle isplatiti dodatne potore.

Sve ćemo napraviti, probat ćemo otvoriti kanale za treće zemlje, no dodatne potpore ne možete očekivati, rekao je Jakovina predstavnicima neretvanske udruge Mandarina na saborskom Odboru za poljoprivredu.

Ta udruga, naime, upozorava da se nemogućnost plasmana mandarine na rusko tržište pokazala kao veliki gubitak, da je proizvođački sektor neorganiziran, da nema korodinacije među otkupnim centrima.

Neretvanska udruga Mandarina tvrdi kako je nerealno očekivati da se u kratkom roku organizira donacija osam tisuća tona mandarina, upozorava da će dio uroda ostati na stablima, pa predlaže da se aktivira i mjera neubiranja, odnosno prisilnog ubiranja radi uništavanja.

Ministarstvu predlaže da se uključi u sufinanciranje te mjere.

Jakovina je odgovorio da su ove godine sve proračunske stavke maksimalno zatvorene. Imali smo katastrofalnu poplavu i prioritet nam je bio sanirati štetu, kaže ministar poljoprivrede.

Nema, kaže, odakle isplatiti dodatne potpore, a i da ima sredstava "nema obraza to učiniti" u odnosu na ostale sektore koji također imaju teškoća, primjerice maslinari.

Ministar Jakovina odbacio je prozivke predsjednika Odbora Franje Lucića (HDZ) da se Ministarstvo poljoprivrede nije dovoljno angažiralo.

Od kolovoza svakodnevo, tjedno, vršimo pritisak na tijela Europske unije da nam mandarina i drugo voće uđu u mjere potpore, tvrdi ministar.

Ministarstvo se, kaže, sastajalo s otkupljivačima, strukom, odradilo i set sastanaka s diplomacijom, tražilo načina da se otvore potencijalna treća tržišta za plasaman.

Neću dopustiti da bude neobranih plodova, uništavanja, alarmirali smo domove, bolnice, zatvore, pučke kuhinje sve mjesta gdje se može mandarinu donirati i potrošiti, poručio je ministar.

Uzgajivači mandarina sumornim opisuju prilike u dolini Neretve.

Dolina Neretve, kojoj se tepalo da je hrvatska Kalifornija, ove je godine hrvatski jad, kaže Stipe Gabrić Jambo i dodaje kako je pitanje je li neubrano ostalo još 50 ili 80 tisuća tona tog voća.

Došlo se do toga da ne možemo platiti berbu. Za prvu klasu mandarine plaća se 1,50 kuna po kilogramu, kaže Gabrić.

Danas treba ubrati sedam kila prvoklasne mandarine da se kupi litra benzina za traktor, kaže Petar Baranović (NS-R) koji stanje u dolini Neretve naziva tragedijom i nacionalnom sramotom. Tvrdi i da je jedina razlika između kmetova iz 1753. i današnjih proizvodđača "samo u tome što su prve razapinjali".

I Hrvatska voćarska zajednica upozorila je da je ove godine otkupna cijena jabuka toliko niska da ih je bolje ostaviti u voćnjaku. Ove se, tvrde, godine očekivalo 70 tisuća tona jabuka, ali zbog kiše u voćnjacima je ostalo do 30 tisuća tona.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kako nema love? Ma ima je u izobilju. Samo se treba potruditi.

http://www.seebiz.eu/popis-tajnih-racuna-u-lichtensteinu-preko-kojih-je-hypo-prao-novac-iz-hrvatske/ar-55510/

mandarine se masovno prodaju direktno preko neta, a ti Jakovina ponudi ostavku, imnaš bar toliko sposobnosti

New Report

Close