Jakovina o ukidanju kvota za proizvodnju mlijeka: Povećati konkurentnost

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. ožujak 2015. u 16:42
Foto: Goran Ferbezar / Pixsell

“Moramo podići konkurentnost naše proizvodnje, moramo podići proizvodnost po grlu, moramo koristiti EU fondove”.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, vezano uz ukidanje kvota za proizvodnju mlijeka u EU od 1. travnja, istaknuo je u petak kako moramo podići konkurentnost naše proizvodnje te kod potrošača razviti svijest da kupovinom domaćih proizvoda podupiremo domaću proizvodnju.

"Moramo podići konkurentnost naše proizvodnje, moramo podići proizvodnost po grlu, moramo koristiti EU fondove, stočari se moraju udruživati", kazao je Jakovina upitan kako će se ukidanje kvota za proizvodnju mlijeka u EU od 1. travnja odraziti na domaće mljekarstvo.

Dodao je i kako će se kroz izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu osigurati potrebno zemljište koje nemaju stočari.

"Ovo neće biti jednokratni udar, godinama se zna da će sustav kvota biti ukinut. To će donijeti određene benefite razvijenim mljekarskim zemljama. S jedne strane moramo podići konkurentnost i bolje proizvoditi, a s druge strane moramo kod potrošača stvoriti svijest da kupovinom domaćih proizvoda podupiremo domaću proizvodnju", istaknuo je Jakovina.

Direktor gospodarskog interesnog udruženja Croatiastočar Branko Bobetić ocijenio je da ukidanje kvota za proizvodnju mlijeka predstavlja izazov ne samo za domaći mliječni sektor već i za europski, jer su kvote egzistirale gotovo 30 godina i bile su u funkciji smanjenja volatilnosti tržišta u mliječnom sektoru.

I Bobetić je naglasio važnost jačanja konkurentnosti domaće proizvodnje te važnost okrupnjavanja poljoprivrednih gospodarstva. U fondovima EU vidi priliku te je također istaknuo važnost kupnje domaćih proizvoda, jer je to bitan čimbenik opstojnost sektora, i industrije i primarne proizvodnje.

Sljedeći tjedan Europska unija nakon 30 godina napušta kvote za mlijeko, što konkurentniji proizvođači dočekuju s oduševljenjem, a manje konkurentni sa zabrinutošću. Uveden je 1984. kako bi se spriječila proizvodnja viškova koji su otkupljivani po visokoj cijeni da bi se na kraju bacali.

Mliječni sektor u Europi prolazi kroz velike promjene posljednjih godina. Prema podacima Komisije, u posljednjih šest godina broj mliječnih farmi u EU-u smanjen je za oko 200.000.

U Europskoj komisiji ističu da ukidanje kvota ne mora automatski značiti teži položaj za manje proizvođače, kojima preporučuje da se udruže u zadruge i tako kolektivno pregovoraju s otkupljivačima te da se usmjere na mliječne proizvode s većom dodanom vrijednošću.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Drobac , jučer na HRT-u popizdio na izvještavanje iz Čakovca, jednog običnog
seljaka, koji je pokušao objasniti ulogu države u propadanju i proizvodnju
mlijeka….nema vremena !!! Nema vremena. !!! Ne možete…ne možete… vikao je na čovjeka, ko da je njegovo vrijeme i novac u pitanju…

Đurica, daj se saberi!

Nakon što smo se upoznali sa EU lop’ovima putem Daimlera , Patrie , MOLa , Austrijskih banaka , Talijanskih kamiona ,Slovenskim ucjenama…,
najvjerojatnije
su nas EU mangupi naguzili i sa mlijekom ,
da mi nesmijemo trošiti svoje mlijeko ,
da bi oni mogli prodavati svoje rjetko vodenasto mlijeko ,
bez mirisa i okusa .

Naši EU Kolonizatori su našim seljacima nametnuli tako visoke standarde koji oni nemogu postići pa smo osuđeni i

dalje uvoziti mlijeko od naših Kolonizatora .

Tisuće krava muzara se moralo ubiti zbog navodne bolesti .

Jeste li ikada čuli da je nekome u Hrvatskoj naštetilo mlijeko ili mliječni proizvod ?

Ministar Jakovina godinama se bori za proizvođače mlijeka a svakim danom je sve manje OPG-a , farmi , krava , mlijeka…

New Report

Close