Jakovina ne provodi naputak EK o ekoproizvodnji

Autor: Božica Babić , 30. rujan 2013. u 22:00
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina/P. Macek/PIXSELL

U agrookolišne mjere i ekološku proizvodnju usmjerit će 17% raspoloživa novca, a donja granica je 25%.

Ministarstvo poljoprivrede ne provodi naputak Europske komisije (EK). Hrvatska će, naime, u razdoblju 2014.-2020. u agrookolišne mjere i ekološku proizvodnju usmjeriti tek 17 posto od ukupno raspoloživih 2,6 milijardi eura za razvoj ruralnih područja, iako u naputku EK adresiranom državama članicama stoji da se za agrookolišne mjere i ekološku poljoprivredu usmjeri najmanje 25 posto.

 

2,6milijardi

eura raspoloživo je do 2020.

U programu kreiranom u Ministarstvu poljoprivrede (redakcija raspolaže preslikom dokumenta) za agrookolišne mjere do 2020. predviđeno je 286 milijuna, a ekološku proizvodnju 156 milijuna eura. Zbog prekomjerne potrošnje umjetnih gnojiva, u prosjeku 135 kilograma dušika i fosfora po hektaru, hrvatska poljoprivreda kotira kao veliki zagađivač i tla i vode, na listi EU ispred su samo Nizozemska i Belgija. Stoga je struka, s obzirom na izdašnu financijsku omotnicu, očekivala više novca za brže rješavanje problematike. Ekološka proizvodnja pak jedina je niša s kojom nacionalni agrar može biti konkurentan na zajedničkom europskom tržištu, no po ovako predloženom iznosu zadržat će dosadašnji razvoj puževim korakom.

U kabinetu ministra Tihomira Jakovine minulih tjedana kreiralo se više križaljki, pa ova finalna svjedoči o odstupanju od bivših opcija. Tako više nema potpore vlasnicima šuma za prevenciju i sanaciju šteta od šumskih požara, za tu namjenu donedavno se planiralo 96 milijuna eura. Za šume su ipak rezervirana značajna sredstva, pa su za nove šumarske tehnologije potpore uvećane čak sa 66 na 104 milijuna kuna te za ekološke šume sa 30 na 52 milijuna. Tom velikom skoku navodno su kumovali projekti koje su već zgotovile Hrvatske šume i Lovački savez.

Više novca dobit će i LEADER projekti, ne 65 nego 130 milijuna eura, dok su istodobno potpore za razvoj agrarnoga poduzetništva srezane sa 143 na 78 milijuna eura. Ulaganja u materijalnu imovinu rasla su za 80 milijuna na 1,09 milijarda eura. I EK je uvela štednju, pa u 2014. za ruralni razvoj ne stiže najavljenih 333 milijuna eura, već 313. Iz tog iznosa dogodine se 55,9 milijuna eura može preusmjeriti za izravne potpore. I Vlada je u obvezi 2014. iz proračuna dodati 85,7 milijuna, pa će za razvoj ruralnih područja biti raspoloživo 342,7 milijuna eura.  

Komentirajte prvi

New Report

Close