Jakovina i Šarović dogovorili suradnju nakon ulaska Hrvatske u EU

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. studeni 2012. u 16:41
PXL

Aktualna problematika u sektoru poljoprivrede, odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine (BiH) te promjene koje će nastupiti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju bile su teme razgovora ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

 Aktualna problematika u sektoru poljoprivrede, odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine (BiH) te promjene koje će nastupiti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju bile su teme razgovora ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

Hrvatska je za BiH najvažniji trgovinski partner, obujam robne razmjene u prošloj godini premašio je 1,5 milijardu eura s obje strane, razina razmjene uvećava se svake godine i želimo da se takav trend nastavi, kazao je nakon sastanka ministar Šarović.

BiH je izrazila interes, s obzirom da 1. srpnja 2013. stupa na snagu novi režim na granici da se trgovina s Hrvatskom obavlja do 1. srpnja po pravilima sporazuma CEFTA-e, i naišli smo na razumijevanje hrvatske strane o tom pitanju, istaknuo je.

Najvažniji je, s obzirom na pravila koja će vladati od 1. srpnja, rok trajanja proizvoda, a za sve one proizvođače koji ne dostignu potrebne standarde pred nama je nekoliko mjeseci koje ćemo nastojati iskoristiti da dio linija i dio ključnih proizvoda do tog trenutka ispuni sve potrebne zahtjeve, kazao je Šarović.

Jakovina je istaknuo kako su i jedno i drugo ministarstvo pokazali spremnost da se u tripartitnim pregovorima (Hrvatska, BiH, Europska komisija) koji slijede, iznađe kompromisno rješenje, da Hrvatska veći dio koncesijskih prava iz ugovora o CEFTA-i pokuša zadržati, a s druge strane u dijelu do ulaska u EU omogući prisustvo prehrambenih proizvoda iz BiH na našim policama.

Spremnost Hrvatske se pokazala tako da režim za proizvode koji dolaze na hrvatsko tržište ovisi o roku trajanja i ugovorima koji će biti korigirani između proizvođača u BiH i distributera te robe na tržištu Hrvatske.

Napominje i kako postoji dio proizvoda na jednoj i drugoj strani koji će biti predmet dodatnih pregovora, no mišljenja je kako će to u daljnjim trilateralnim pregovorima biti na kvalitetan način riješeno.

Dvojica ministara razgovarala su i o graničnim prijelazima za promet roba životinjskog i biljnog podrijetla koje treba uspostaviti do 1. srpnja.

Jakovina je odgovorio i na upit o najavi smanjenja proračuna za poljoprivredu.

"Sukladno onome što smo si zadali kao Vlada, maksimalno uvođenje reda i fiskalnu konsolidaciju, ne bih govorio i neću se složiti, doduše dobio sam samo fragmentarne informacije da je drastično loša situacija za poljoprivredu. Sukladno kako su mjere štednje za sva ministarstva, dio se odnosi na ministarstvo poljoprivrede, ali sve one obveze koje imamo na najkvalitetniji način će kroz proračunska sredstva koja imamo biti izdefinirana", kazao je.

U granicama limita koje ćemo imati za 2013. napravit ćemo sve ono što smo zadali kao strateške zadatke, kazao je Jakovina napominjući da smo već od iduće godine u režimu korisnika sredstava EU koja će biti na raspolaganju i za izravna plaćanja, ali i za sredstva ruralnog razvoja, odnosno drugog stupa, znači bit ćemo u sve povoljnijoj i povoljnijoj situaciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close