‘Jakovina i Pezo uskratili proračun za 70 mil. kuna’

Autor: Božica Babić , 12. svibanj 2014. u 14:03
Ante Pezo, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, i Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede/Daniel Kasap/PIXSELL

U prijavi se tvrdi da je oštećeno više od 90.000 malih poljoprivrednih gospodarstava zbog nezakonite isplate poticaja velikim gospodarstvima.

Ministar Tihomir Jakovina samovoljno je odlučio trajno uskratiti državni proračun za najmanje 70 milijuna kuna i tako počinio kazneno djelo, tvrdi Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) Život, koja je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Uskok) 18. veljače ove godine podnijela kaznenu prijavu.

U prijavi, čiju je presliku Poslovni dnevnik dobio na raspolaganje, uz ministra Jakovinu kao drugoosumnjičenoga navode ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi Antu Pezu. Udruga Jakovinu i Pezu tereti da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti s "ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi velikim korisnicima potpora čime su oštetitli proračun RH." 

Pogodovanje velikim
Iskoristili su svoj položaj i ovlast, stoji u prijavi, na način da su oštetili više od 90 tisuća malih poljoprivrdenih gospodarstava isplativši nezakonito najmanje 70 milijuna kuna na bankovne račune 45 velikih poljoprivrednih gospodarstava koja predstavljaju samo 0,05 posto od svih korisnika koji imaju pravo na poljoprivredne poticaje iz državnog proračuna. Uporišna točka, na kojoj udruga temelji kaznenu prijavu, diskrecijska je odluka minsitra Jakovine da pogazi zakon i ne obračuna modulaciju za 2012. godinu. Pezin krimen je što je pristao provesti ministrov naputak iako je morao znati što nalaže zakon. Hrvatska je, na tragu stečevine Europske unije, još 2009. u zakon o državnim potporama u poljoprivredi uvela modulaciju. Prema zakonu, potpore koje su u 2011. i 2012. prelazile 100 tisuća kuna modulacijom su morale biti umanjene za osam posto, a one iznad 2,16 milijuna kuna 12 posto.Sredstva prikupljena modulacijom smanjivala su za taj iznos obvezu državnog proračuna za poljoprivredne potpore. U konačnici su isplaćivana poljoprivrednicima čija su godišnja prava na potpore manja od 100 tisuća kuna. Provedbom modulacije u 2009. prikupljen je 101 milijun kuna, u 2010. iznos od 105 milijuna, dok je u 2011. pao na 70,6 milijuna kuna.  

Verbalna akrobacija
Iako su i zakon i pripadajući mu provedbeni propisi, ali i nalaz Državne revizije, obvezivali na provedbu modulacije i u 2012., ministar Jakovina je, upozoravaju iz Udruge, samovoljno odlučio verbalnom akrobacijom ignorirati važeće pravne akte. Uskoku su uz kaznenu prijavu priložili dokumentaciju na nekoliko stotina stranica, gdje su apostrofirali niz točaka u kojima je, ističu, nedvojbeno evidentno da ministar svjesno krši zakon i nanosi štetu državnom proračunu.Kako bi pokrio nezakonito postupanje, Jakovina je, navode, Agenciji za plaćanje koja provodi isplate potpora 27. ožujka 2013. dao naputak neka ne obračunavaju modulaciju za proizvodnu 2012. Ministar je, upozoravaju iz Udruge, "skriveno od javnosti dao naputak za koji ne postoji zakonsko uporište, što upućuje na to da je riječ o traženju načina da se zaobiđe najveći broj poljoprivrednika kojima je interes naplata modulacije, kako je zakonom i uređeno." 

Komentari (1)
Pogledajte sve

ooo ma vidi ovih postenjacina u vladi!cijeli svoj mandat radite tako da unistavate male na korist velikih!i sebi naravno priskrbite nesto ‘sitno’!

New Report

Close