Jakovina: Blokade su neprihvatljive

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. svibanj 2013. u 14:16
Tihomir Jakovina; Photo: Matija Topolovec/PIXSELL

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas da ne pristaje na bilo kakve ultimativne zahtjeve, da je nezadovoljstvo vrlo malog dijela poljoprivrednih proizvođača legitimno pravo, ali da su blokade cesta, izazivanje nereda i blokiranje gospodarstva Hrvatske pred ulazak u EU neprihvatljivi.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas da ne pristaje na bilo kakve ultimativne zahtjeve, da je nezadovoljstvo vrlo malog dijela poljoprivrednih proizvođača legitimno pravo, ali da su blokade cesta, izazivanje nereda i blokiranje gospodarstva Hrvatske pred ulazak u EU neprihvatljivi.

Stalno se održavaju razgovori s poljoprivrednim proizvođačima, kroz sva tijela u ministarstvu, kazao je Jakovina koji je u Opatiji, gdje je sudjelovao na otvorenju 7. konferencije o sigurnosti i kakvoći hrane, odgovarao na pitanja novinara o ultimatumu nekih seljačkih udruga da se u roku od osam dana održi sastanak, na koji su osim njega pozvani i premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić ili će početku lipnja te udruge provesti blokada deset županija, s mogućnošću širenja prema moru.

Ministar ne vidi razloga za bilo kakvo ultimativno traženje, pogotovu kad su sredstva za potpore, više od dvije milijarde kuna, isplaćena bez ikakvih obustava.

Dodao je da su čak i poljoprivrednici koji imaju porezne dugove dobili potpore u cijelosti.

Jakovina kaže da na takvu komunikaciju ni on ni Vlada neće pristati, a na ponovljeni upit znači li to da se neće naći s njima u roku od osam dana, ponovio da se s predstavnicima seljačkih udruga i poljoprivrednim proizvođačima u ministarstvu nalaze ne tjednoj bazi. "Ultimativni zahtjevi – hvala ne", kazao je.

Odgovarajući na novinarska pitanja, rekao da je posve neistinito da je seljacima isplaćeno samo 30 do 40 posto novca, da je do sredine svibnja isplaćeno više od dvije milijarde kuna, da nikada poticaju nisu isplaćeni tako rano i u tolikim iznosima.

Rekli smo da je 30. lipnja zakonski rok za isplatu potpora i nikada nije rečeno da će one biti isplaćene u 100-postotnom iznosu onoga što je omotnica koja je ispregovarana i koja je na neki način određena po onom što ćemo dobivati kad uđemo u EU, rekao je Jakovina dodajući da ni do sada, ni jedne godine nisu dobivane potpore u cijelom iznosu.

Rekli smo da ćemo isplate potpora zadržati otprilike na iznosima koji su bili na razini prošle godine, ali da ćemo dinamiku značajno pomaknuti i to radimo, istaknuo je Jakovina te podsjetio da je do 15. ožujka za potpore za 2012. godinu isplaćeno oko 1,3 milijarde kuna, prije desetak dana oko 750 milijuna kuna te da će preostali dio biti isplaćen do 30. lipnja ove godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

U interesu seljaka i hrvatske poljoprivrede , ministar Jakovina treba podnijeti ostavku ! Druga je mogućnost da ga smijene zastupnici koji su ga izabrali !

Isto bi i zastupnici trebali podnijeti ostavke , jer nisu osigurali zakonske ni ekonomske uvjete za razvoj poljoprivrede .

Seljaci trebaju spremiti opremu ; cisterne sa gnojnicama , prikolice sa đubretom i izvršiti prosvjed u Ulici Grada Vukovara 78 u Zagrebu !

Bio sam tamo na humanom prosvjedu ! Od humanih prosvjeda nema rezultata !

Nakon napisane adrese , 1 500 nas mora otići na Trg Sv. Marka 6 i 2 , isto sa adekvatnom opremom !

New Report

Close