Jakovčić za europsku turističku zajednicu

Autor: Marija Crnjak , 08. lipanj 2015. u 14:11
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Predložio svojevrsnu turističku vladu, dobio potporu 60 europarlamentaraca.

Hrvatski europski parlamentarac Ivan Jakovčić svojim kolegama u Europskom parlamentu predlaže osnivanje europske turističke zajednice, svojevrsne turističke vlade koja će se na razini EU baviti brojnim važnim pitanjima iz područja turističke politike, ali i promocijom Europe kao turističke destinancije. Kako je potvrdio za Poslovni dnevnik, inicijativa je prije oko mjesec dana formalno predana u obliku takozvanog usmenog pitanja (oral question).

“Ideja je da stvorimo neku, ne prečvrstu, fleksibilnu strukturu koja bi bila formalno tijelo Europske unije i bavila bi se pitanjima koja su danas u EU prilično zanemarena, a turističke politike EU gotovo nema. Vijeće ministara za turizam slabo se sastaje, a i turizam se različito tretira u zemljama članicama, negdje je uz bok kulturi, negdje sportu. Austrija, primjerice, uopće nema ministarstvo turizma. Smatramo da u to tijelo svaka zemlja treba delegirati jednu osobu koja ne mora nužno biti na funkciji ministra, i tu bi se raspravljalo o projektima koji će se financirati, pitanjima konkurentnosti destinacija, zajedničkoj promociji na razini više zemalja ili cijele Europe”, kaže Jakovčić.

Njegovu je inicijativu, objašnjava, u obliku usmenog pitanja Parlamentu potpisalo 60 parlamentaraca, uključujući i ugledne članove čija se riječ posebno cijeni.

“Stoga vjerujem da će predsjedništvo Parlamenta prihvatiti prijedlog da se raspravi o tom pitanju, što se može očekivati do kraja godine”, kaže Jakovčić, inače član Kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu.

U dokumentu koji je upućen predsjedništvu Europskoga parlamenta na razmatranje navodi se važna činjenica da turizam generira više od 10 posto europskog BDP-a, s više od 10 milijuna zaposlenih u 1,8 milijuna tvrtki koje se bave turizmom. Usto, turizam nudi širok raspon mogućnosti izravnog i posrednog zapošljavanja u gotovo svim sektorima u nacionalnim gospodarstvima, navodi Jakovčić u svom prijedlogu.

“Nezaposlenost mladih najiizraženija je u mediteranskim zemljama, kojima upravo turizam može pomoći da se stvari promijene”, kaže Jakovčić. U svom pitanju Parlamentu Jakovčić upozorava na to da se u Europi, koja je godinama lider u turističkoj industriji s udjelom od 52 posto dolazaka, očekuje pad turističkog prometa u korist ponajprije azijskih destinancija i Bliskog istoka, pa bi Europa mogla pasti na čak 41 posto do 2030. godine. Zbog toga posebnu pažnju treba posvetiti podizanju konkurentnosti Europe kao destinacije, smatra Jakovčić.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Zainteresirane za koruciju u HRV bez obzira na stranke:

POZNATI STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA DRŽAVNU MAFIJU: Linić i Prka moraju na sud, dokazi došli i iz inozemstva!

Jakovčić je lik koji s Hypom bio povezaniji od Sanadera. U Istri je nešto kao Bandić u Zagrebu x10.

kakva glupost! svaki grad i regija u EU su toliko raznoliki da se to ne a da opisati, a o državama da ni ne govorimo pa je njegova ideja van svake pameti. očito se nada uhljebiti tamo [emo_zloban]

Imbecil.

New Report

Close