Jakovčić optužio HDZ i SDP da ne znaju voditi državu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. rujan 2013. u 15:43
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Na međunarodnoj konferenciji liberala koja se održava u Poreču predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić optužio je HDZ i SDP da ne znaju voditi državu kako treba.

Na međunarodnoj konferenciji liberala koja se održava u Poreču predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić optužio je HDZ i SDP da ne znaju voditi državu kako treba ističući pritom kako liberalna alternativa ima veliku šansu u Hrvatskoj te da IDS, HNS i HSLS-a mogu zajedno napraviti novi put u Hrvatskoj.

Četvrta međunarodna konferencija liberala, čija je ovogodišnja tema "Regionalizam kao pretpostavka gospodarskog razvoja", okupila je danas u Poreču predstavnike europskih institucija, čelnike liberalnih stranaka jugoistočne Europe, vijećnike istarske Županijske skupštine te članove Predsjedništva IDS-a, organizatora skupa.

Jakovčić je ustvrdio kako u Hrvatskoj nema regionalizma i da HDZ i SDP o regionalizmu i decentralizaciji razmišljaju na isti način te je optužio te dvije stranke da ne znaju voditi državu kako treba i da je, kako je rekao, vode u konflikte poput posljednjega s Europskom unijom. Zato liberalna alternativa, smatra on, ima veliku šansu u Hrvatskoj te je odgovornost IDS-a, HNS-a, HSLS-a iznimno velika jer te tri stranke "mogu zajedno napraviti treći, novi put u Hrvatskoj".

"Mi moramo biti moderatori razvoja jer se pokazalo da niti SDP niti HDZ ne znaju voditi državu kako treba, već je vode u konflikte poput posljednjega s Europskom unijom, koji Hrvatskoj nanosi veliku štetu", izjavio je Ivan Jakovčić.

"U Hrvatskoj ima želje za regionalizmom, ali regionalizma uistinu nema. Niti SDP niti HDZ nikada neće pristati na ono što IDS želi. Potpisati hoće jer Plan 21 će se stvoriti, ali se neće realizirati", istaknuo je Jakovčić u svom govoru i dodao kako su HDZ i SDP kad je riječ o regionalizmu i decentralizaciji "stranke koje razmišljaju na isti način".

Rakao je da bi državu trebalo barem natjerati da ono što ima u Istri "stavi u funkciju gospodarskog razvoja" jer je, smatra Jakovčić, "poznavajući mentalitet dviju najjačih stranaka", teško očekivati da će država izdvojiti više novca za jedinice lokalne samouprave.

"IDS je tamo gdje nije trebalo ništa državu pitati napravio najbolje stvari i realizirao odlične projekte, poput onih u poljoprivredi i kulturi", istaknuo je Jakovčić i dodao da će Istra, ako se državna imovina u njoj "bude stavila u funkciju razvoja", u kratkom roku doći do stope nezaposlenosti oko pet posto. Također je rekao kako liberalna alternativa ima veliku šansu u Hrvatskoj te da je u tome odgovornost IDS-a, HNS-a i HSLS-a iznimno velika.

Svoja iskustva o tome iznijeli su i zastupnica u katalonskome parlamentu Mireia Canalis, predsjednik Skupštine autonomne regije Friuli Venezia Giulia Franco Iacop te predsjednici liberalnih stranaka Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Vojvodine i Kosova.

Zastupnica u katalonskome parlamentu Mireia Canalis i predsjednik Skupštine autonomne regije Friuli Venezia Giulia Franco Iacop složili su se da je regionalizam budućnost Europe te da se na njemu treba graditi europska politika.

Govoreći o važnosti regionalizma, istarski župan Valter Flego ocijenio je kako se strogo centralizirane države, poput Grčke i Hrvatske, ne mogu oduprijeti gospodarskoj krizi i zato se decentralizacija može i mora napraviti kao rješenje za izlaz iz krize.

"Često puta je Istra pokazala da može biti dobar primjer ako nam daju šansu, što se moglo vidjeti i u pretpristupnom razdoblju, kada se Istra pokazala kao najbolje pripremljena regija za EU projekte jer je pripremljeno i realizirano oko 250 raznih projekata", ustvrdio je Flego.

Organizatori konferencije bili su najavili i sudjelovanje predsjednice HNS-a Vesne Pusić, no ona danas nije došla u Poreč.

Komentirajte prvi

New Report

Close