Jaki Andabaku se investicija u farmu charolais goveda isplaćuje u turizmu

Autor: Suzana Lepan-Štefančić/VL , 28. prosinac 2016. u 14:12
Svestrani poduzetnik u napuštenom je Malom Grđevcu otvorio farmu s matičnim stadom od 320 skupocjenih grla, Foto: Pixsell

Junetina proizvedena u Malom Grđevcu završava na stolovima 13 Bluesun hotela i restoranima.

Bilo je to nekada vrlo bogato i napredno selo. Brojalo je 130 kućanstava, a kakav je bio život u njima, svjedoči i podno grijanje pronađeno u ostacima kuća. U jesen 1991. godine Mali Grđevac kod Bjelovara ostao je prazan. Vratilo se nakon rata tek nekoliko starica, a i one su na posljetku prodale imovinu i odselile se.

Više od 200 ha pašnjaka

U Malom Grđevcu na južnim obroncima Bilogore danas je dom za 580 goveda, i to ne bilo kakvih, nego charolais pasmine. To francusko govedo drugo je najskuplje na svijetu. Žive na farmi i pašnjacima u vlasništvu Jake Andabaka. A praktički jedina stanovnica Malog Grđevca je Mica Obradović, direktorica Andabakove tvrtke Sunčane livade, koja skrbi o farmi.

“Posljednji starosjedilac umro je lani u kolovozu. Doselila sam se 2012. u kuću udaljenu dva kilometra od farme, ali je na brdu pa imam cijelo selo na dlanu. Naši se radnici šale kako nikada ne znaju odakle ih gledam”, kaže direktorica.

Za ovu pravnicu, Zagrepčanku koja u grad odlazi samo u posjet obitelji i na poslovne sastanke, kolege će reći kako o govedima zna “više od bilo kojeg veterinara”. A charolais goveda upravo to i traže – znanje i 24-satnu brigu i angažiranost.

“Treba im puno hrane, vode i velike površine. Imamo 150 hektara ograđenih pašnjaka i ograđujemo još 70. Koliko je zahtjevna, toliko je to i zahvalna pasmina pa ako dobije što treba, učinak je od nje stopostotni”, pojašnjava ona.

Matično stado čini 320 krava dojilja, a grla je ukupno 580, broj varira iz dana u dan. Farma se proteže na tri hektara, pet je objekata, a u svaku štalu stane stotinjak životinja. Zasebna je štala s deset mjesta za rasplodne bikove. Najveća je to farma po modelu “krava-tele” u Europi. No, čitav posao još je relativno “mlad”. Sunčane livade registrirane su 2007. Temeljni im je kapital 19 milijuna kuna, najveći u Hrvatskoj kada je riječ o malim poduzetnicima koji se bave stočarstvom.

Sto posto u 2018.

“Započet je tada i otkup zemlje od starosjedioca koji su razbacani po svijetu, od Australije od Kanade”, navodi naša sugovornica. Cijelo se selo prostire na 850 hektara. Gradnja farme počela je 2011., a otvorena je već iduće godine. Već dotada, uložena su u nju 42 milijuna kuna. Vlasniku će se ta investicija, računa direktorica, vratiti tek za 12 godina.
Ravno iz Francuske stiglo je tada 120 junica. Prva telad oteljena je u selu krajem 2013. godine

Meso ovih skupocjenih goveda na drugom je mjestu na ljestvici kvalitete, iznad njega je tek belgijsko plavo govedo. Junetina proizvedena u Malom Grđevcu završava, pak, na stolovima Andabakovih Bluesun hotela i a la carte restorana, od Marije Bistrice do Tučepa. Prva isporuka s farme u hotele, kojih je 13, bila je 2014. godine. Lani su “pokrili” 50 posto hotelskih potreba za junetinom, a približna će računica biti i kada se podvuče crta za godinu na izmaku.

“Planiramo zadovoljiti 75 posto potreba naših hotela za junetinom u sljedećoj godini, a u 2018. godini i sto posto – govori o planovima direktorica Mica Obradović.
Osim na proizvodnju junetine, usmjerili su se i na razvoj rasplodnih grla, muških i ženskih. Veliki je interes hrvatskih proizvođača za time, a tvrtki je cilj da postane referentni centar. Tržišna je cijena rasplodnih junica od 1300 do 1400 eura, a bikova oko 3000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close