Jak rast izvoza lijekova i nafte, ‘prehrana’ posustala

Autor: Jadranka Dozan , 08. prosinac 2017. u 13:30
Hrane je izvezeno nešto manje/Dino Stanin/PIXSELL

Farmaceutika izvezla 42% više no lani, ali rekorderi su ipak duhanski proizvodi s 2,2 puta povećanim izvozom.

Hrvatsko je gospodarstvo u prvih devet mjeseci izvezlo robe u vrijednosti 75,6 milijardi kuna, što je 13,7 posto više nego lani, a istodobno je uvoz u odnosu na prošlu godinu porastao 11,4 posto, na 122,2 milijarde kuna.

U odnosu na 8-mjesečni skor rujan je donio blago usporavanje rasta. Istodobno, mjereno u eurima, tempo rasta vanjskotrgovinske razmjene je zbog promjene tečaja nešto brži nego u kunskom iskazu; rast izvoza je 15,2, a uvoza 12,8 posto. Unatoč nešto snažnijem rastu izvoza, zbog znatno veće baze na strani uvoza i ovogodišnji je deficit robne razmjene veći od lanjskog. Na kraju rujna dosegnuo je 46,5 milijardi kuna ili 3,3 milijarde više nego u istom razdoblju lani.

Glavninu hrvatske robne razmjene nosi prerađivačka industrija (i u izvozu i u uvozu participira blizu 90 posto) koja bilježi 14,7 posto veću vrijednost izvoza i 11,2 posto veći uvoz. Od glavnih izvoznih perjanica natprosječnim rastom izvoza i ove se godine ističe farmaceutika koja je izvezla robe u vrijednosti gotovo 9,2 milijarde kuna ili čak 42 posto više no lani. Izvoz naftnih derivata u devet je mjeseci povećan i nešto više (45%), čime mu je vrijednost premašila pet milijardi kuna.

Nasuprot tome, prehrana i gotovi metalni proizvodi, koji su svojim udjelom u ukupnom izvozu njegovi važni stupovi, ove godine bilježe blagi pad izvoza, ali u oba slučaja on na kraju rujna premašuje pet milijardi kuna. Najveći postotni rast bilježi se, pak, kod duhanskih proizvoda; izvezeno ih je za 470 mil. kuna ili čak 2,2 puta više no lani. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

A gdje su crvi u siru!

Jak rast izvoza lijekova i nafte i hašiša!

New Report

Close