‘Jačajte stručnost i neovisnost DZS-a’

Autor: Ana Blašković , 26. siječanj 2020. u 22:00
Premijer Andrej Plenković i čelnica Eurostata Mariana Kotzeva/ PATRIK MACEK/PIXSELL

Hrvatska se u pismu namjere za ulazak u ERMII obvezala na konkretne poteze za jačanje DZS-a, no za jedan dokument rok je probijen.

Prvi puta otkad je Hrvatska preuzela predsjedanjem Vijećem EU-u, u Zagreb je stiglo izaslanstvo europskog statističkog ureda što je bila prilika za sastanak njegove čelnice šefice Mariane Kotzeve s premijerom Andrejom Plenkovićem, kao i predstavnicima Državnog zavoda za statistiku i Hrvatske narodne banke.

"Riječ je o redovnom posjetu DZS-u, ali i posebnom, jer se događa za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om. Razgovarali smo o operativnim temama povezanima s hrvatskim predsjedanjem", rekla je Kotzeva. Sastanci tog tipa su uobičajeni, štoviše, izaslastvo Eurostata boravilo je u Hrvatskoj još u studenom u sklopu priprema za rotaciju predsjedanja koja sa sobom nosi povećani interes (stranih) medija i europske javnosti o zemlji predsjedateljici. 

Više od kurtoazije
U slučaju Hrvatske, osim o diplomatske kurtoazije, ulozi su trenutno veći. U akcijskom planu koji je popratio pismo namjere ulaska u tečajni mehanizam u popisu reformi koje se Hrvatska obvezala odraditi da pokaže sposobnom ući u tu "čekaonicu za euro" navedeno je i poboljšanje kvalitete domaće statistike. U priopćenju Vlade nakon sastanka stoji da je "Hrvatska posvećena provođenju niza reformi u brojnim područjima važnim za ulazak u ERM II".

Jedna od mjera je i novi Zakon o službenoj statistici za koji je premijer istaknuo da je "pripremljen za usvajanje na sjednici Vlade te da se njegovo donošenje u Hrvatskome saboru očekuje najkasnije do travnja". Dosad je iz Akcijskog plana u kolovozu donosena nova Uredba o unutarnjem ustrojstvu DZS-a. Promjene unutarnjeg ustroja napravljene su ciljem da "osnaže metodološki kapacitet, uključujući i povećanjem kvalificiranih ljudskih resursa DZS-a i njegovog sektora ekonomskih statistika, unutarnjim preustrojem i promaknućem osoblja".

Dok je za novi krovni statistički propis ostalo vremena, čini se da ne ide sve po planu. U prosincu je, naime, probijen rok za Memorandum o razumijevanju DZS-a, HNB-a i Ministarstva financija koji bi trebao "poboljšati procedure, obveze i pravovremenost razmjene podataka". Lidija Brković šefica DZS-a potvrdila nam je da bi meomorandum ipak narednih tjedana mogao ugledati svjetlo dana.

Digitalni popis stanovništva
Nakon sastanka u Banskim dvorima, Kotzeva je suradnju Eurostata i domaćih statističara ocijenila izvrsnom, ali i jasno poručila da i dalje "treba jačati neovisnost i stručnost DZS-a". Razgovaralo se i o pripremama za sastanak čelnika statističkih zavoda zemalja članica EU-a u ožujku u Zagrebu, kao i o pripremama za popis stanovništva i popis poljoprivrede u Hrvatskoj 2021.

Ravnateljica DZS-a Lidija Brković rekla je da će to biti prvi digitalni popis stanovništva. U prvoj fazi građani će se upisivati kroz sustav E-građani, a u drugoj će popisivači na terenu to raditi za one koji nisu učinili sami. 

Komentirajte prvi

New Report

Close