Jabuke i kruške trpe minuse, ali voćari strahuju od proljeća

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 02. ožujak 2018. u 08:00
Snijeg odgovara pšenici, a i voćkama odgovaraju ledene hladnoće/Fotolia

Problem za ratarske kulture moglo bi biti naglo otapanje zbog kojih će voda ostati na njivama, a povrće će izdržati ako je u grijanom stakleniku.

Niske temperature i snijeg koji su pogodili Hrvatsku ne bi trebali izazvati velike probleme u poljoprivredi, ali će možda ostaviti posljedice na nasade voća koji su možda počeli ranije cvjetati ili  se nalaze na prostorima gdje nije uobičajeno da rastu, poput breskvi ili marelica u nekim dijelovima kontinentalne Hrvatske.

Zasad nema naznaka niti da bi moglo stradati povrće u plastenicima, ako se temperatura ne zadrži duže vrijeme. Ernest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivredu pri Županijskom gospodarskoj komori Osijek, kaže da je dobro što je na usjeve pao snijeg jer je on dobra zaštita za pšenicu i druge ratarske kulture koje su jesenas zasijane.

"Snijeg je dobra zaštita, jedino bi problem mogao nastati ako se naglo otopli i velike količine vode ostanu na njivama, no vjerujem da neće biti bitnih šteta na usjevima. Žitaricama je već problem bilo toplo vrijeme koje je bilo tijekom prosinca i siječnja, ovo sada je uobičajeno i dobro za njih, ističe Nad. 

Malo će se primiriti
Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice isto potvrđuje da ovo vrijeme ne bi trebalo napraviti štetu na dominantnim voćnim vrstama – jabukama i kruškama. Jabuke dobro podnose niske temperature, mogu izdržati i niže od -20 Celzijevih stupnjeva. Za voćare je opasnije proljeće i mrazevi i polarne temperature kao što su bile prošle i pretprošle godine, dodaje Ivković. Kaže kako su možda malo oštećene voćke poput breskvi i marelica koje su zasađene u nekim dijelovima gdje ne bi trebale biti jer im klimatski ta područja ne odgovaraju.

Upozorava da se stihijski sadilo voćne vrste i gdje mogu i gdje ne mogu uspjeti, pa se možda može dogoditi da su u dijelovima kontinenta gdje im mikroklima ne odgovara malo nastradale ako su počele cvjetati. "Mi više strahujemo od travnja i svibnja, kada kreće prava vegetacija, a ove niske temperature će utjecati da se voćke malo 'primire' i kasnije krenu cvjetati što je dobro jer bi ih neki mrazevi mogli zaobići, dodaje Ivković. 

Moguće propadanje
Slično govori i Hrvoje Gregurić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara. Ako za par dana zatopli ne bi trebalo biti velikih šteta. Zasad ne mogu dati procjene, jer vjerujem da će ove niske temperature kratko trajati. Povrće u plastenicima može neko vrijeme izdržati na niskim temperaturama, ako se plastenici i staklenici griju, no ako nema grijanja, a niske temperature se nastave, moglo bi biti problema i propadanja usjeva, kaže ovaj proizvođač povrća.  

Komentirajte prvi

New Report

Close