J. Kosor: Gdje je 177 milijuna kuna ako mjere nisu ukinute?

Autor: Agencija VLM , 27. ožujak 2014. u 14:20
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

– Ovo je iznimno loša poruka jer se ukidaju mjere koje su dale i malo rezultata, iako je sada najvažnije smanjivati broj nezaposlenih – rekla je Jadranka Kosor.

Bivša premijerka Jadranka Kosor pozvala je Vladu da se hitno vrati mjerama aktivnog zapošljavanja te poveća sredstva za njih kako bi što više mladih dobilo šansu teći radno iskustvo za 1600 kuna. Budući je pozdravljala ovu Vladinu mjeru aktivnog zapošljavanja, Kosor smatra da ima puno pravo "kritizirati Vladu danas kad reže i malo one grane na kojoj sjedi".

– Zbunjena sam jer je ministar rekao da su te mjere ukinute, a premijer danas rekao da nisu, pa se postavlja pitanje gdje je 177 milijuna kuna ako mjere nisu ukinute. Ovo je iznimno loša poruka jer se ukidaju mjere koje su dale i malo rezultata, iako je sada najvažnije smanjivati broj nezaposlenih. Tu je Vlada pokazala nedosljednost – kritizira Jadranka Kosor te dodaje kako je ova mjera ipak uspjela zaposliti dvadesetak tisuća ljudi.

Nije li tu nešto nelogično?

Primijetila je da s jedne strane Vlada smanjuje 177 milijuna za zapošljavanje, a u rebalansu proračuna piše da povećava sredstva na više od 300 milijuna kuna za nezaposlene. – Nije li tu nešto nelogično? Vlada računa da će se povećavati broj nezaposlenih. Nije li logičnije da osigura tih 177, 200 ili 300 milijuna kuna za zapošljavanje, a ne da povećava novce za nezaposlene, koje Vlada sada i sama stvara – tvrdi Kosor te dodatke kako Vlada hitno mora pronaći sredstva za ovu mjeru u rebalansu koji se će sigurno skoro ponoviti jer će se "pokazati niz otvorenih pukotina u njemu".

Budući se sve smanjuje u proračunu, ponovno predlaže neka se smanje sredstva za političke stranke pa taj novac da za zapošljavanje. – Neshvatljivo da u trenutku kada je jedna mjera dala kakve takve rezultate, Vlada odustaje od  toga. Obrazloženje da se čekaju sredstva iz EU je jako tanko jer vidimo da je do sada bilo više  neuspjeha nego uspjeha u povlačenju tih sredstava. Sve to poruka mladima da izgube svaku nadu – ustvrdila je bivša premijerka kojoj smeta što sve više mladih s diplomama sjedi nezaposleno, dok se neki s falsificiranim diplomama vraćaju na posao.

"Grčić mora dati ostavku"

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar smatra da uzrok nedostatka novaca za programe poticaja zapošljavanja leži u činjenici da Hrvatska nije povukla sredstva iz europskih fondova. – Potpredsjednik Vlade Branko Grčić je to prije mjesec dana objasnio činjenicom da softver nije proradio. Podatak kojega imam, a službeni je da je Hrvatska taj softver platila 948.950 eura i nakon tri mjeseca on ne funkcionira, ne radi, napravljen je komplicirano da bi bio skup ili preskup. Samom činjenicom da tu počinje problem potpredsjednik Grčić mora dati ostavku – jasan je Lesar.

"Načekati ćemo se europskog novca"

Nezavisni Damir Kajin podsjetio je da je ova mjera kojom je bilo obuhvaćeno 30.697 osoba, bila dobro prihvaćena, pa mu nije drago što je sada ukinuta.

– To nije puno, ali je puno više nego ništa. Između automobila i tko zna čega i ove mjere treba "optirati" za ovu mjeru. A čekati europski novac, sigurno ćemo ga dočekati, ali ćemo ga se načekati i pitanje je što će to značiti za zapošljavanje – kaže Kajin te dodaje da "bez reorganizacije društva, debirokratizacije, decentralizacije neće biti na ovim prostorima tako skoro kruha".

Komentirajte prvi

New Report

Close