Izvrsni rezultati ovogodišnje turističke sezone

Autor: Poslovni.hr , 08. listopad 2015. u 11:21
Pixsell

U prvih devet mjeseci 2015. godine u Hrvatskoj ostvaren turistički promet kao u cijeloj prošloj godini. Bilo je 13.133.000 gostiju, što je rast od 8,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te je zabilježeno 75.674.000 noćenja, što je porast od 7 posto.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u hotelu Park, ministar Darko Lorencin je zajedno sa gradonačelnikom Ivom Baldasarom i županom Zlatkom Ževrnjom, te direktorima gradske i županijske TZ Alijanom Vukšić i Joškom Stellom predstavio  rezultate turističkog prometa u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine.

Tom prilikom je istaknuto da je u prvih devet mjeseci 2015. godine u Hrvatskoj ostvaren turistički promet kao u cijeloj prošloj godini. Bilo je 13.133.000 gostiju, što je rast od 8,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te je zabilježeno 75.674.000 noćenja, što je porast od 7 posto. 

Najviše noćenja je bilo u Istri – 30 posto od ukupnog broja. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija s 18,7 posto ili 14.150.000 noćenja, što je porast od 8,95 posto, odnosno s 2.442.000 gostiju što je rast od 9,2 posto. 
Split je s 1.208.054 noćenja u prvih devet mjeseci na 18. mjestu top-destinacija. Ministar Lorencin kaže da će se grad pod Marjanom još dizati na toj ljestvici. 

„Prošle godine je milijunto noćenje u Splitu ostvareno u listopadu, a ove godine u kolovozu“ – naglasio je ministar turizma. Gradonačelnik Ivo Baldasar kaže da se u našem gradu razvijaju sve vrste turizma. 

„Konkretno, sljedeći tjedan s pomoćnikom ministra zdravlja idem u Stuttgart gdje imamo sastanak s ljudima koji su zainteresirani za ulaganje u zdravstveni turizam u Splitu. Uskoro nastavljamo razgovore radi uspostavljanja partnerskih odnosa s dva velika njemačka sajma da bismo u Splitu formirali kongresni centar koji je već u planu, a uz pomoć Lučke uprave krećemo u projektiranje zgrade u luci“ – kazao je Baldasar. Uz to gradonačelnik Baldasar je dodao kako je cilj da se Split približi ili da dođe na nivo hrvatskih turističkih giganata kao što su Rovinj, Poreč, Umag i Dubrovnik. 

„Za tri do četiri godine, kad sagradimo dovoljno hotela i kongresni centar, biti ćemo respektabilna cjelogodišnja destinacija“ – rekao je splitski gradonačelnik.Pohvalio je hotelijere za koje kaže da su dogovorom o prihvatljivim cijenama uspjeli dobiti obećanje velike engleske agencije da će cijelu zimu, jednom tjedno, uspostaviti avionsku liniju za Split.

Komentirajte prvi

New Report

Close