Izvoznici u pola godine dali 1,55 mil. kn premije za osiguranje naplate

Autor: Ana Blašković , 09. veljača 2011. u 22:00

Da bi neosigurana tvrtka anulirala neplaćen račun od 15.000 eura, mora povećati prihod za 300.000 eura, uz pretpostavku profitne marže od 5 posto

Tko je prije mjesec dana mogao reći da će se dogoditi politički nemiri u Egiptu? Ili prije tri godine prognozirati svjetsku krizu? Za zaštitu od takvih, političkih i komercijalnih rizika u posljednjih šest mjeseci domaći izvoznici uplatili su 1,55 milijuna kuna bruto premije. Riječ je o premiji plaćenoj Hrvatskom kreditnom osiguranju (HKO), tvrtki HBOR-a i austrijskog OeKB-a, koja osigurava naplatu potraživanja izvoza roba i usluga.

Naplata neuredna u EU
Iako je osiguravanje naplate izvoza preko HKO-a od ljetos moguće, već ima 26 osiguranika. “Većina su bivši klijenti HBOR-a i dolaze iz sektora robe široke potrošnje, prehrambene, papirne te kemijske industrije”, rekao je predsjednik Uprave HKO-a Edvard Ribarić jučer na konferenciji za novinare. HKO su u srpnju prošle godine osnovali HBOR i austrijski Oesterreichische Kontrollbank AG (OeKB) kao dioničko društvo u kojem domaća razvojna banka kontrolira 51 posto, a OeKB 49 posto. Nude osiguravanje kratkoročnih potraživanja od političkih i komercijalnih rizika kod prodaje roba i usluga kupcima u Hrvatskoj i inozemstvu s ročnosti do 180 dana. “Premda su europske zemlje sređena društva, nije istina da je naplata uredna, a u 2009. bilo je više od 185.000 stečajeva, što baca novo svjetlo na postojanje rizika”, rekao je Ribarić. U HKO-u su izračunali: da bi neosigurana tvrtka, koja posluje uz profitnu maržu od 5 posto, anulirala štetu i ako joj kupac ne plati račun od 15.000 eura, tada bi morala povećati prihod za 300.000 eura. Stoga je ključna prednost osiguranika, ističu u HKO-u, sigurna naplata potraživanja, što olakšava izlaske na nova tržišta, povećava konkurentnost, poboljšava novčani tok te omogućava bolju kreditnu ocjenu kod banke.

Provjera zdravlja
Od listopada 2010., zahvaljujući mreži partnera Euler Hermesa, izvoznici imaju pristup bazi od 40 milijuna tvrtki u kojoj se za nekoliko stotina kuna može provjeriti “zdravlje” kupca i izbjeći poslovnu štetu. “To sve vodi k povećanju konkurentnosti hrvatskih izvoznika, što je i jedan od glavnih razloga osnivanja HKO-a”, istaknuo je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev. HBOR će i dalje nastaviti osiguravati izvoz za neutržive usluge, što neće raditi HKO, no u ostalom je poslovanje s HKO-om komplementarno. U 2011. plan HKO-a je ojačati tržišnu poziciju, započeti s osiguravanjem domaćih potraživanja u kombinaciji s izvoznim te edukcija o osiguranju.

Komentirajte prvi

New Report

Close