Pliva u ofenzivi: Izvozni bum s generičkom “plavom tabletom”

Autor: Marija Crnjak , 16. prosinac 2017. u 08:30
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Za američko tržište proizvode pandan lijeku kojeg koristi 18 milijuna muškaraca.

Iako nije isključeno da Pliva u budućnosti osjeti utjecaj restrukturiranja koji prolazi njezin vlasnik Teva, trenutno se to ne naslućuje. Štoviše, 2017. će biti rekordno dobra godina, s 250 novih zapošljavanja i 30% većim izvozom nego lani, otkrio je u četvrtak Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive na druženju s novinarima. Najavio je i novu veliku izvoznu ofenzivu Plive koja je već krenula proizvodnjom generičkog sildenafila za američko tržište, o čemu su izvijestili američki mediji u srijedu.
“Američko tržište potiče generičare da proizvedu zaštićene lijekove i prije isteka patenta, sto je Teva iskoristila za Pfizerov lijek za liječenje erektilne disfunkcije čiji patent ističe 2020.

Koristi ga oko 18 milijuna Amerikanaca, a ponosni smo sto je sve proizvedeno i isporučeno iz Zagreba”, kazao je. Za koji dan po istom mehanizmu Pliva će isporučiti još jedan lijek na američko tržište, čime bi njihov izvoz u SAD u 2017. mogao premašiti milijardu kuna. Sljedeća godina tako bi mogla biti bolja od ove, u kojoj će imati rekordnu proizvodnju.

“U teškim vremenima koje prolazi naša korporacija, kad se neke lokacije i zatvaraju i najavljuju otkazi, Pliva se pokazala kao jedna od najboljih Tevinih lokacija u svijetu”, kazao je Furjan.  

Komentirajte prvi

New Report

Close