Izvoz u Njemačku raste, ali jaz i dalje 1,5 mlrd. eura

Autor: Ana Blašković , 19. veljača 2019. u 22:01
Predsjednica RH i Mario Ohoven/Ured Predsjednice

Čelnik njemačke Udruge malih poduzetnika požalio se na slabu prisutnost tih tvrtki u Hrvatskoj.

U Berlinu je u utorak održan Njemačko-hrvatski gospodarski forum na kojem se raspravljalo o problemima s kojim se susreću njemačke i hrvatske tvrtke te kako povećati međusobnu trgovinu, a najavljeno je i otvaranje predstavništva Hrvatske gospodarske komore (HGK) u toj zemlji.

"Njemačka je naš najvažniji vanjskotrgovinski partner i četvrti najveći izravni strani investitor u našu zemlju. Iako je izvoz u Njemačku u porastu za oko 15 posto, trgovinska bilanca još uvijek je u minusu za 1,5 milijardi eura. Hrvatske tvrtke prepoznate su na njemačkom tržištu kao iznimno kvalitetne, pouzdane i cjenovno konkurentne. No, to ne znači da je pristup njemačkom tržištu lagan", istaknuo je prvi čovjek HGK Luka Burilović.

To se posebno odnosi na prehrambene kompanije i one iz sektora poljoprivrede za koje je ustvrdio da imaju otežan pristup distributivnim lancima i policama njemačkih trgovina. To u HGK namjeravaju promijeniti otvaranjem predstavništva Komore u Münchenu koje će svoja vrata otvoriti do kraja godine kako bi prisustvom na terenu olakšali poslovanje članica u Njemačkoj. 

Domaće tvrtke izvezle su u Njemačku 12,8 milijardi kuna roba u 2017., a uvezeno je 25 milijardi kuna. Otvarajući forum predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da su gospodarski odnosi dviju zemalja dobri, no da postoji prostor za njihovo poboljšanje. "To se posebice odnosi na hrvatski izvoz na njemačko tržište", rekla je Grabar-Kitarović istaknuvši mogućnost povećanja direktnih njemačkih investicija za što Hrvatska u posljednje vrijeme pojačano stvara uvjete. 

Predsjednik njemačke Udruge manjih i srednjih poduzetnika Mario Ohoven kritizirao je pak nedovoljnu zastupljenost tamošnjih malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj. "Mi činimo 99 posto svih poduzeća u Njemačkoj, a u Hrvatskoj nas gotovo i nema. Tu se nešto mora promijeniti. Moja udruga će uvijek biti otvorena za hrvatske poduzetnike i pomoći će u stvaranju kontakata i pripremanju terena za poslovne projekte ", rekao je Ohoven. 

Komentirajte prvi

New Report

Close