Izvoz roba iz EU 3,3 mlrd. eura veći od uvoza

Na internom tržištu razmijeni se 277 mlrd. € robe/FOTOLIA Na internom tržištu razmijeni se 277 mlrd. € robe/FOTOLIA

U isto vrijeme prošle godine izvoz je nadmašio uvoz roba za tek 200 milijuna eura.

Zemlje Europske unije izvezle su u treće zemlje u veljači 149,2 milijarde eura vrijedne robe, 1,7 posto više nego prije godinu dana, dok je istovremeno vrijednost uvoza stagnirala, dosegnuvši 145,9 milijardi eura.

Podvuče li se crta, prve procjene Eurostata ocrtavaju da je EU u veljači imala višak robne razmjene sa svijetom vrijedan 3,3 milijarde eura.

Koliko ta brojka ocrtava oporavak gospodarstva ilustrira usporedba s prošlom godinom u kojoj je izvoz nadmašio uvoz za tek 200 milijuna eura.

No, snagu internog tržišta Unije od oko 500 milijuna stanovnika pokazuje činjenica da je vrijednost robne razmjene unutar EU-a u godini dana porasla 3,5 posto na 277,4 milijarde eura. Na mjesečnoj razini, u veljači je izvoz roba izvan Unije porastao na 299,7 milijardi eura, 4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a uvoz iz trećih zemalja iznosio je 316,8 milijardi eura, 3,6 posto više nego lani.

Time je bilanca pokazala manjak u robnoj razmjeni 28 članica sa svijetom od 17,1 milijardu eura mjesečnoj razini.  S druge strane, 19 zemalja eurozone bilježi rast robnog izvoza u veljači za tri posto na godišnjoj razini, na 177,5 milijardi eura.

Uvoz je upola sporije rastao na 158,6 milijardi eura pa je višak dosegnuo 18,9 milijardi eura. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!