Izvođačima za rekonstrukciju ruine DTR-a 45 milijuna kuna

Kompleks bivšeg DTR-a u Zagrebu/Marko Lukunić/PIXSELL Kompleks bivšeg DTR-a u Zagrebu/Marko Lukunić/PIXSELL

Agencija je zgradu kupila 2014., ali još je podstanar i mjesečni najam u Almeriji plaća 18.000 eura.

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo u ovoj godini planira pokrenuti radove na obnovi DTR-ove zgrade u Krajiškoj 20, koju je ta državna institucija od same države otkupila još 2014., a prije dvije godine odabrala i idejno arhitektonsko rješenje. 

Sada je otvoren javni natječaj za izvođače radova na ovom projektu čija se vrijednost procjenjuje na 45 milijuna kuna bez PDV-a. Ponude će se prikupljati do 28. veljače.

Vječni 'podstanar'
Kompleks u Krajiškoj već 20-ak godina bode oči zbog svoje silne zapuštenosti, a od kada je došao u državni portfelj izmjenjivala su se ministarstva kojima je predavana na korištenje, ali redom nijedno nije imalo ideju što s njom. S druge strane, od svog osnutka i početka rada 2008. Agencija za civilno zrakoplovstvo je "podstanar".  Uredske prostore još iznajmljuje u poslovnom centru Almeria u Ulici Grada Vukovara, gdje najmodavcu tvrtki Trius nekretnine, prema posljednjim javno dostupnim podacima, plaća mjesečni najam 18 tisuća eura.

Agencija ima oko 90 zaposlenika, a odluku o pribavljanju vlastite poslovne zgrade na kojoj se radilo od starta, pojašnjavalo se mogućnošću dijeljenja prostora s još nekim državnim agencijama, kao i potrebama za većim prostorom radi realizacije novih aktivnosti Agencije u području organizacije školovanja i osposobljavanja. O detaljima planiranog stavljanja u funkciju prostora u Krajiškoj nakon rekonstrukcije do zaključenja ovog izdanja nismo dobili detaljnije odgovore iz Agencije.

Prema građevinskoj dozvoli koja je ishođena prije pet mjeseci, postojeća ulična zgrada će se zadržati, dok će ostali objekti na parceli biti srušeni. Time će se otvoriti prostor za gradnju novog dvorišnog krila koji će dijeliti unutarnji dio kompleksa na južnu i sjevernu stranu. Dijelovi prizemlja ostat će otvoreni, odnosno zatvaraju se staklenom strukturnom fasadom, s južne strane bit će formiran ulaz u garažu, a među ostalim objekt će imati i konferencijsku dvoranu djeljivu na tri dijela. 

Pod lupom konzervatora
Rekonstrukcija glavne, ulične zgrade mora se voditi prema konzervatorskim smjernicama zgrade čija je fasada dio zaštićene urbane cjeline Donji grad, ali će se obaviti i određeni zahvati kako bi se zgradi vratio originalni izgled, budući da su svojevremeno rađene obnove na uličnom pročelju koje odudaraju od osnovnog projekta. Natječaj za izvođače radova na DTR-ovoj zgradi predviđa da se posao obavi u roku od 12 mjeseci, a među ostalim kandidati će, uz profesionalnu i tehničku sposobnost, te reference na sličnim projektima, morati dokazati i financijsku snagu, pa je tako jedan od uvjeta ostvaren godišnji prihod od najmanje 90 milijuna kuna u protekle tri godine. 

Nakon odabira partnera za ovaj posao, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo morat će prije zaključenja ugovora pribaviti još i suglasnost Ministarstva financija za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna.

Komentari (1)
  • VasIsusK
    VasIsusK 6:11 22.1.2019.

    Jako je blesavo sa drzava gradi zgrade u situaciji gdje postoji stotine praznih zgrada visoke kvalitete za najam.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve