Izvođač radova će zbog kašnjenja platiti ‘penale’, ali kada završi vrtić

Autor: Agencija VLM , 27. veljača 2013. u 13:32
Guliver/Thinkstock

Izvođač radova Geo oprema Ciglenečki za kašnjenje krivi ponajprije loše vremenske uvjete.

Moramo završiti izgradnju dječjeg vrtića Maslačak, a obrazložit ćemo i zašto kasnimo jer ne bježimo ni od toga da platimo kaznene penale – rekao je na sjednici Općinskog vijeća Krapinskih Toplica Branko Ciglenečki, izvođač radova i vlasnik tvrtke Geo oprema Ciglenečki iz Sv. Križa Začretje, kada je vijećnicima morao obrazložiti zašto nije gotov ovaj novi objekt. Vrtić Maslačak se gradi u strogom centru Toplica kraj župne crkve i bit će reprezentativno arhitektonsko zdanje za smještaj 145-ero djece na površini od 1600 četvornih metara. Projekt su osmislili poznati arhitekti Marin Mikelić i Tomislav Vreš koji su dobili prestižnu nagradu Viktor Kovačić prošle godine za hotel u Termama Tuhelj.

Ciglenečki je s općinom potpisao ugovor još u listopadu 2011. godine, prema kojem su radovi trebali biti gotovi za 11 mjeseci. Kako se to nije ostvarilo, Ciglenečki je s općinom potpisao aneks ugovora prema kojem je vrtić trebao biti gotov u studenom mjesecu prošle godine.

Sve uredno plaćeno

Sve dosadašnje radove na izgradnji vrtića općina je izvođaču uredno isplatila. Do sada je od ukupne investicije u iznosu od devet milijuna kuna koliko iznosi i kredit podignut u Zagrebačkoj banci, općina isplatila 6,7 milijuna.

Općinsko vijeće je unatoč nezadovoljstvu vijećnika, ipak na kraju i to čak jednoglasno, produžilo rok završetka radova koji je predložio Ciglenečki. Tako se izvođač obvezao da će do 30. ožujka biti u potpunosti gotovo unutrašnje uređenje objekta, a do 20. travnja i okoliš.

Vijećnik Zlatko Horvat sumnja da će i ovi rokovi biti ispoštovani te navodi kako se dosad kasnilo zato što je na gradilištu konstantno bilo malo radnika. Ivan Fuček pitao se zašto se nije radilo u više smjena jer bi se tako ispoštovali rokovi, a bilo je i onih koji su prigovorili nadzorniku radova, Institutu IGH što nije ranije intervenirao. I Ernest Svažić, predsjednik Općinskog vijeća prisjeća se kako su već prvi nadzori pokazali da je u startu bilo premalo radnika na gradilištu.

Kazne će se naplatiti

Načelnik Krapinskih Toplica Vladimir Huzak smirio je nezadovoljne vijećnike obećanjem da se ne odustaje od plaćanja kazni za neispoštovane rokove, ali to se, kaže, može zatražiti tek kada su radovi gotovi.

– Penali se naplaćuju tek po završetku, iako će izvođači nastojati dokazati da su kašnjenja opravdana, rekao je Huzak. Ciglenečki pak za sve krivi ponajprije loše vremenske uvjete, kaže da bi možda radili u tri smjene da su to znali. Konačno, dodaje, s izgradnjom se nastavilo i nakon 30. studenog prošle godine kada je istekao aneks ugovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close