Izvješće o monitoringu pozitivno ocjenjuje napredak Hrvatske

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2012. u 09:10
Ranko Ostojić i Zoran Milanović (PXL)

Policija i tužiteljstvo dobili su pozitivnu ocjenu jer se nastavljaju proaktivnoboriti protiv korupcije, pogotovu u slučajevima na visokom nivou.

Hrvatska je Vlada na odlasku u prosincu 2011. imenovala niz viših policijskih dužnosnika i tako minirala proces depolitizacije, zaključuje se u nacrtu izvješća o monitoringu Europske komisije,piše Večernji list.

Ukoliko da ta formulacija u izvješću ostane do usvajanja i objave sljedeće srijede, to će biti prvi put da Europska komisija priznaje ono što su Milanovićeva vlada i ministar Ranko Ostojić pokušavali objasniti Bruxellesu od dolaska na vlast: da je Karamarko na odlasku iz MUP-a imenovao svoje kadrove. No Komisija u izvješću ne odstupa od svog poznatog stava da ne dopušta promjenu Zakona o policiji koja bi otklonila posljedice Karamarkovih imenovanja. "Treba osigurati provedbu Zakona o policiji, posebno u depolitizaciji i povećanju profesionalnosti”, piše u nacrtu izvješća o monitoringu.

Policija i tužiteljstvo dobili su pozitivnu ocjenu jer se nastavljaju proaktivno boriti protiv korupcije, pogotovu u slučajevima na visokom nivou. No Komisija upozorava da se treba boriti protiv korupcije i na lokalnim razinama, a posebno u javnoj nabavi. Ovo je najvažnije, tzv. sveobuhvatno izvješće o monitoringu i u velikoj mjeri, možda i više nego što su mnogi očekivali, pozitivno ocjenjuje napredak Hrvatske.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje

Komentirajte prvi

New Report

Close