Izvješća Fini predalo tek 40.000 obveznika

Autor: Suzana Varošanec , 31. ožujak 2015. u 22:00
Vlado Brkanić: Rok je inače prekratak/P. Macek/PIXSELL

Produljeni rok, 6. travnja, lovit će 60.000 tvrtki.

Samo 43.609 obveznika podnijelo je do 30. ožujka u 13 sati godišnje financijske izvještaje za statističke i druge potrebe za 2014., priopćila je Fina.

Kako je rok 31. ožujka, otvara se pitanje je li riječ o običaju da se sve radi u zadnji čas ili su rokovi prekratki. Više od 60.000 obveznika još nije ispunilo zakonsku obvezu, pa su iz Fine obavijestili da će do 6. travnja zaprimati izvještaje.Vlado Brkanić, glavni urednik RRiF-a, pretpostavlja da će dobar dio obvezu ispuniti. "Ne vjerujem da bi se 60 tisuća obveznika odlučilo na likvidaciju, koju provodi sudski registar pri trgovačkom sudu ako se tri godine zaredom Fini ne podnesu godišnji financijski izvještaji", kaže Brkanić napominjući da je Fina na razuman način omogućila rješenje u naknadnom roku.

Inače, drži da je rok prekratak, posebice u odnosu na Njemačku, gdje se financijska i porezna izvješća predaju u roku devet mjeseci. U Hrvatskoj je rok za predaju izvješća za porezne svrhe kraj travnja, pa je, smatra Brkanić, dio razloga za kašnjenje u činjenici što računovodstveni uredi koji sastavljaju izvješća ne stignu napraviti sve za brojne korisnike. Njima je ipak najbitinije u roku ispuniti poreznu prijavu, zaključuje Brkanić.

Komentirajte prvi

New Report

Close