Izvanredna uprava objavila revidirane rezultate za 2017.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. svibanj 2018. u 13:11
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Najveća tvrtka u sektoru maloprodaja i veleprodaja, Konzum je u prva tri mjeseca ostvario prodajni prihod od 1,96 milijardi kuna i EBITDA-u od 26 milijuna kuna.

Izvanredna uprava Agrokora objavila je revidirane konsolidirane rezultate grupe Agrokor i Agrokora d.d. za 2017. godinu, priopćeno je iz koncerna.

U koncernu Agrokor u prva tri ovogodišnja mjeseca sektori prehrane i poljoprivrede nastavili su pozitivno poslovati, dok je sektor maloprodaje i veleprodaje bilježio gubitak iz operativnog poslovanja, pokazuje najnovije mjesečno izvješće izvanredne uprave Agrokora objavljeno u ponedjeljak, u kojem se navodi i kako se očekuje da će najveći dio posla oko ugovora o nagodbi biti završen do kraja svibnja.

Izvješće izvanredne uprave za razdoblje od 11. travnja do 10. svibnja pokazuje da je sektor maloprodaje i veleprodaje u prva je tri mjeseca ostvario 2,87 milijardi kuna prodajnih prihoda, uz negativnu EBITDA (dobit iz operativnog poslovanja, u koju nije uključena naknada za upravljanje) od 4,2 milijuna kuna.

"Iako je u kumulativnom razdoblju ostvaren neznatno manji prihod od planiranog, aktivnosti vezane za uskršnje blagdane rezultirale su većim prihodima od planiranih u ožujku u maloprodajnim trgovinama Konzuma u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini", navodi se između ostalog u izvješću.

Najveća tvrtka u sektoru maloprodaja i veleprodaja, Konzum je u prva tri mjeseca ostvario prodajni prihod od 1,96 milijardi kuna i EBITDA-u od 26 milijuna kuna. Tisak je, pak, imao prihod od 400 milijuna kuna, ali i negativnu EBITDA-u od 7,9 milijuna kuna.

Preliminarni podaci Agrokora pokazuju da je sektor prehrane ostvario u istom razdoblju gotovo 1,5 milijardi kuna prodajnih prihoda i EBITDA-u od 136 milijuna kuna. "Unatoč neznatnom padu prihoda od prodaje, ostvarena operativna dobit (EBITDA) je viša od planirane", kaže se u izvješću.

U sklopu tog sektora kompanija PIK Vrbovec ostvarila je prihod od prodaje u prva tri mjeseca od 377 milijuna kuna i EBITDA-u od 32,2 milijuna kuna, Jamnica 206 milijuna kuna prihoda i EBITDA 33,6 milijuna kuna, dok je Ledo poslovao sa 179 milijuna kuna prihoda i dobiti iz operativnog poslovanja od 14,6 milijuna kuna.

Zvijezda je, pak, ostvarila prihode od prodaje od 169 milijuna kuna i EBITDA-u od 18 milijuna kuna

Agrokorov sektor poljoprivrede je u prva tri mjeseca ostvario prodajne prihode od 466 milijuna kuna i EBITDA od 35 milijuna kuna. Najveći prihod u tome sektoru ostvarilo je Belje, 281 milijun kuna, uz EBITDA-u od 25,5 milijuna kuna.

"Prihodi poslovne grupe Poljoprivreda za ožujak manji su za 2,3 posto od planiranog te je značajan pad cijena tovljenika i svinjskog mesa dijelom nadomješten drugim aktivnostima kao što je prodaja stočne hrane, prodaja vina, uljarica i žitarica te ostalih roba iz vlastite proizvodnje", ističu u Agrokoru. Dodaju i kako u idućem razdoblju očekuju oporavak tržišta svinjskog mesa, a samim time i rast EBITDA-e.

U izvješću se navodi i kako su od potpisivanja načelnog sporazuma o nagodbi 10. travnja ove godine, izvanredna uprava i njezini savjetnici nastavili raditi s članovima Privremenog vjerovničkog vijeća i drugim vjerovnicima na razradi konačnog plana nagodbe.

"U ovom trenutku završavaju se provjere Entity Priority Modela koji na fer i pravičan način raspoređuje raspoloživu vrijednost grupe Agrokor, zasebno po svakom društvu koje je uključeno u postupak izvanredne uprave, svim vjerovnicima koji su prijavili tražbine, a paralelno se radi i na opsežnom, zahtjevnom pravnom tekstu, ugovoru o nagodbi, koji mora definirati sve detalje dogovora koji vjerovnici postižu kroz nagodbu. Očekuje se da će se intenzitet rada na ovim dokumentima i dalje povećavati kako bi najveći dio posla bi obavljen do kraja svibnja", stoji u izvješću.

Izvanredna uprava je u izvješću objavila i revidirane konsolidirane poslovne rezultate Grupe Agrokor i Agrokor d.d. za 2017. koje, s obzirom na okolnosti u kojima je sustav poslovao u prošloj godini te da se gotovo našao u stečaju, ocjenjuje vrlo dobrima. Pojedinačni izvještaji operativnih kompanija, kako se ističe, bit će objavljeni nakon revizije, tijekom svibnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close