Izumire li socijalno poduzetništvo u Hrvatskoj?

Autor: Agencija VLM , 19. listopad 2012. u 13:56
Ilustracija (PXL)

Na tribini je predstavljen projekt “Upotreba lokalnih resursa za razvoj socijalnog poduzetništva” .

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva Varaždinska županija organizirala je tribinu "Mogućnosti razvoja društvenog poduzetništva u Varaždinskoj županiji – kreativno poduzetništvo, korak prema pravednijem društvu".

>>> Dogodi li se ovo, od hrvatskog poduzetništva neće ostati niti 'p'!

>>> 'Kod Keruma radnici gotovo nikad nisu vidjeli ugovor koji potpisuju'

O društvenom poduzetništvu u javnosti se sve češće govori, no još uvijek nisu prepoznati svi potencijali razvoja ove vrste poduzetništva, koja predstavlja poveznicu između socijalne i ekološke osviještenosti te profita. Varaždinska županija i prošle je godine organizirala sličnu tribinu, gdje su svoja iskustva predstavile organizacije civilnog društva, koje su u Hrvatskoj do sada najdalje stigle u razvoju socijalno-poduzetničkih ideja. Cilj tribine bio je predstaviti ostale oblike društvenog poduzetništva poput ekološke poljoprivrede, zaštitnih radionica i socijalnih zadruga.

Na tribini je predstavljen projekt "Upotreba lokalnih resursa za razvoj socijalnog poduzetništva" financiran iz pretpristupnog programa IPA Slovenija-Hrvatska koji provodi Tehnološki park Varaždin u suradnji s hrvatskim i slovenskim partnerima. Projekt i dosadašnje rezultate projekta predstavila je Emilija Žuvić, tehnička koordinatorica projekta. Jedan od rezultata projekta je i studija analize razvojnih izvora i potencijala za razvoj socijalnog poduzetništva u lokalnom okruženju u Republici Hrvatskoj koja je pokazala da na lokalnoj razini postoje brojni neiskorišteni potencijali i potreba za razvojem socijalnog poduzetništva.

Poduzetnica i trenerica socijalnog poduzetništva Sanja Ostroški govorila je o socijalnim inovacijama koje omogućuju stvaranje konkretnih, ekonomskih i provedivih rješenja za drugačije ekonomske izazove te omogućuje stvaranje pozitivnih procesa u društvenoj zajednici u kojoj se ostvaruju.

– Ono što razlikuje socijalne od tehnoloških inovacija jest to da socijalne zahtijevaju promjene u ponašanju, životnim i radnim uvjetima te međuljudskim odnosima i zbog toga se javlja odbojnost i otpor prema njima. Stoga je potrebno stvarati nove oblike organizacije i interakcije između javnog sektora, organizacija civilnog društva, privatnih poduzeća i građana – rekla je Ostroški.

Svoja iskustva i socijalno-poduzetničke ideje predstavili su socijalna zadruga Humana Nova, zaštitna radionica Srednje strukovne škole Varaždin i zajednica Cenacolo. Zaključak je tribine da socijalno poduzetništvo postaje sve važniji katalizator za rješavanje društvenih i ekonomskih problema, ali i dalje je potrebno informirati i educirati javnost. Osim toga, potrebno je suzbiti predodžbu u javnosti da je ono isključivo namijenjeno tzv. marginaliziranim ili osjetljivim skupinama ljudi. Naprotiv, socijalno-poduzetničke ideje su kreativne i inovativne, korisne za zajednicu i okoliš. Iskustva socijalnih poduzetnika pokazala su da se susreću s istim problemima kao i poduzetnici te da njihove ideje nisu dovoljno prepoznate. Stoga je potrebno jačati svijest javnosti o ulozi socijalnog poduzetništva i promjenama koje ono izaziva u društvu i zajednici.

S ciljem promoviranja socijalnog poduzetništva istovremeno je ispred Županijske palače održan Sajam socijalnog poduzetništva na kojem su svoje proizvode predstavili socijalna zadruga Humana Nova, zaštitna radionica Srednje strukovne škole Varaždin, ludbreško i ivanečko Sunce, zajednica Cenacolo, Proizvodnja tjestenine Maja i atelijer Berga iz Centra kreativnih industrija, a prigodne štandove obišli su i zamjenici župana Varaždinske županije Blanka Glavica Ječmenica i Milan Pavleković.

Komentirajte prvi

New Report

Close