Izravna strana ulaganja u prvoj polovini godine 45 posto niža

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. listopad 2015. u 12:06
Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

“Za snažnije poticanje stranih ulaganja, posebice u sektor razmjenjivih dobara, potrebno je odlučnije poraditi na unaprjeđenju poslovne klime.”

Ukupan iznos izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku u prvoj polovini 2015. godine iznosio je, prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, 498 milijuna eura, što je 45 posto niže nego u istom razdoblju prošle godine, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).

Naime, po podacima iz platne bilance, u prvih šest mjeseci prošle godine izravna su inozemna ulaganja iznosila 2,4 milijarde eura, no pritom se gotovo 1,5 milijardi eura odnosi na tzv. kružno ulaganje zabilježeno u lipnju 2014. godine. Isključili se učinak tog kružnog ulaganja, iznos izravnih inozemnih ulaganja u prvoj polovici prošle godine bio je na razini 928,8 milijuna eura, što je oko 430 milijuna eura više nego u prvom polugodištu ove godine, pokazuju podaci HNB-a. 

Također, preliminarni podaci HNB-a pokazuju i da je u prvih šest mjeseci ove godine najveći dio inozemnih stranih ulaganja došao iz vlasničkog ulaganja u nekretnine te poslovanja nekretninama, sa zajedničkim udjelom od 24,1 posto u ukupnim ulaganjima, a slijede ulaganja u sektor trgovine na veliko i malo (udio od 23,1 posto), u proizvodnju kemikalija i kemijskih proizvoda (17,8 posto) te u financijsko posredovanje (10 posto).

Pritom je, promatrajući prema zemljama, u prvoj polovini godine najviše izravnih ulaganja došlo iz Luksemburga, i to više od 60 posto, a potom iz Njemačke i Nizozemske.

U razdoblju od 1993. godine, od kada se prati statistika izravnih stranih ulaganja, do kraja lipnja 2015. godine, izravna strana ulaganja u Hrvatsku dosegnula su 29,9 milijardi eura. No, ističu analitičari RBA u svojoj analizi objavljenoj u srijedu, kada se isključi učinak kružnih ulaganja, taj iznos je niži te iznosi 27,5 milijardi eura. 

"Za snažnije poticanje stranih ulaganja, posebice u sektor razmjenjivih dobara, potrebno je odlučnije poraditi na unaprjeđenju poslovne klime. Uostalom, na to upozoravaju i rezultati posljednjeg Izvješća o globalnoj konkurentnosti čije je istraživanje pokazalo da su prema percepciji gospodarstvenika, najproblematičniji faktori poslovanja u Hrvatskoj slijedeći: neučinkovitost javne uprave, nestabilnost politika, porezne stope, pristup financiranju, restriktivno radno zakonodavstvo, kompleksnost poreznog zakonodavstva, neadekvatno obrazovana radna snaga te korupcija", zaključuju iz RBA.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Ovih 320.000 Blokiranih su uglavnom bivši ulagaći koje je ova Milanovićeva SDP Kukuriku vlada nasanjkala prevelikim porezima i nemogućim uvjetima za gospodarstvo .

I zato nema ulaganja ni domaćih a ni stranih.

Samo rasprodaja svega što se da prodati , da bi se sav novac pojeo , popio i posrao.


Najveći uhljeb je krupni Business…Njima je i najpotrebnia administracija jer im donosi pravila koja ima namješta posao, osigurava obveznice i kredite na račun proračuna…

Pa sad ima administracije i pravila koliko hoćeš , pa nas opet zaobilazi ” krupni buessines ” , kako ga vi nazivate , u širokom luku !

Najveći uhljeb je krupni Business…Njima je i najpotrebnia administracija jer im donosi pravila koja ima namješta posao, osigurava obveznice i kredite na račun proračuna…

Ne znam što ste se uhvatili stranih ulaganja jer kada su u Hrvatskoj zabilježena velika strana ulaganja uvijek bi to bilo preuzimanje nekakve monopolističke infrastrukturne firme tj. rasprodaja
Treba samo pratiti izravna strana greenfield ulaganja i to za izvoz..
Od svega ostaloga više štete nego koristi

New Report

Close