Izravna prodaja na Jadranu OPG-ovima bi donijela dobit

Autor: Lucija Špiljak , 29. travanj 2019. u 22:00
Damir Kovačić, Ivo Anušić, Sanjica Samac i Vesna Šerepac/Davorin Višnjić/PIXSELL

Važno je da državna vlast, institucije i udruženja zajedno rade da se krajnjem korisniku omogući dobra i kvalitetna hrana.

Kratki lanci opskrbe sastoje se od proizvođača i kupaca, tj. izravne prodaje proizvođača potrošaču, a tu je niz različitih mogućnosti i formi, objasnio je Damir Kovačić, organizator manifestacije Proizvodi hrvatskog sela, na panel diskusiji o kratkim lancima opskrbe.

“Problem je proces javne nabave. Moglo se definiranjem kvalitetnih standarda i kriterija osigurati opskrba s lokalnog tržišta, no nije bilo dovoljno volje da se to napravi. Nedavno je Vlada napravila operativni program opskrbe potrošača gdje jedini kriterij neće biti cijena i vrijednost proizvoda”, istaknuo je Kovačić. Najveće probleme imaju, kaže, s mesom jer treba proći određene faze do potrošača.

“Primjer su klaonice, za koje smatram da nisu potrebne, nema potrebe ulagati u tako velike investicije, a tu bi trebalo pomoći Ministarstvo poljoprivrede”, istaknuo je i spomenuo odnos kratkih lanaca opskrbe i turizma. “Naših 25 proizvođača ostvari godišnji prihod od milijun eura. Duž jadranske obale, uz pomoć ministarstva veliki broj njih mogao bi kroz izravnu prodaju naći dodatnu zaradu”, rekao je Kovačić. Važno je da državna vlast, institucije i udruženja zajedno rade da se krajnjem korisniku omogući dobra i kvalitetna hrana.

“Nastojimo kroz Radnu skupinu za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija povezati sve županije”, istaknula je voditeljice skupine Vesna Šerepac. Istaknula je važnost kvalitete robe koja mora biti zadovoljena. Ravnateljica OŠ Vladimir Nazor Sanjica Samac iz Virovitice rekla je da od prve godine djeci nude zdravu hranu i tople obroke, proizvode sa svoga područja. Međutim, kao problem je navela upravo udruživanje, manjak proizvođačkih organizacija (PO). “Nedostaje nam mljekara, cjelokupna proizvodnja koja bi nam omogućila proizvodnju ne samo mlijeka već i ostalih mliječnih proizvoda poput sira i vrhnja”, navela je Samac. No, sve što naručuju uvijek, kaže, dođe točno na vrijeme. Voće dovezu rano ujutro, a ponekad voze i u udaljene područne škole.

“Djeca svaki dan jedu kuhano, pazimo na zdravu prehranu, premda je to bilo teško realizirati jer su djeca uglavnom navikla na brzu i nezdravu hranu”, rekla je Samac. Osječko-baranjski župan Ivo Anušić istaknuo je da dovršavaju projekt koji će imati sortirnice, pakirnice, ljude iz PO i koji će organizirati kratke lance opskrbe. “Tu je i besplatna hrana za sve osnovce, a riječ je o projektu vrijednom 19 milijuna kuna. U to su bili uključeni ravnatelji škola i poticaj da krenu u nabavu lokalnih proizvođača, da hrana bude ispravna i kvalitetna, da nemamo marže i posrednike, te da u sve uključimo i vrtiće, bolnice i studentske menze. No, nemamo dovoljnu količinu ni kvalitetu”, rekao je Anušić.

Smatra da države EU danas pronalaze model kako preferirati svoje proizvode te da se na njih moramo ugledati. “Moramo ojačati temelj te priče da bismo mogli svoje proizvode imati svugdje. Tu je organizacijski sustav, kvaliteta i kvantiteta da bismo to mogli plasirati. Imamo prostora za takvo funkcioniranje”, dodao je Anušić i upozorio; “Vaš će proizvod sigurno biti plasiran i naplaćen kroz naše ili tržište vani. Ljudi očekuju smjernice. Kulen na stranom tržištu ne bi se prodao ispod 1000 kuna, a kod nas se prodaje za 200. Moramo diktirati tempo i imamo pogled dalje kako i što, kakvi su naši planovi i vizija. Moramo to olakšati ljudima koji to žele i to što prije. Olakšavamo, kreiramo i poručujemo da se udružujete u zadruge i da se proizvodi uključe u kratke lance opskrbe kroz određene pravilnike”, zaključio je Ivo Anušić.

Komentirajte prvi

New Report

Close