Izraelci će Hanfi pomagati oko regulacije fintecha

Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Hrvatski regulator financijskog tržišta na skupu kojem je domaćin Ruska središnja banka ugovorio suradnju sa svoja dva pandana u Izraelu - Israel Securities Authority i CM, Insurance and Savings Authority.

Hanfa je ugovorila suradnju u području fintecha sa svoja dva izraelska pandana - Israel Securities Authority (ISA) i Capital Markets, Insurance and Savings Authority (CMISA). Memorandum o razumijevanju sklopljen je u St. Petersburgu na godišnjem sastanku Međunarodnog udruženja regulatora tržišta vrijednosnih papira (IOSCO), a čiji je domaćin Ruska središnja banka.

Ante Žigman, predsjednik upravnog vijeća Hanfe naglasio je da je ovo prvi memorandum tog tipa koji je Hanfa ugovorila na međunarodnoj razini i da ih planira još.

Žigman kaže da je potpisivanje memoranduma i uspostava suradnje s izraelskim kolegama samo je jedan korak u okviru strategije hrvatskog regulatora na području financijskih inovacija, a što podrazumijeva i izgradnju međunarodne mreže kontakata.

“Vjerujemo da će suradnja s Izraelom, kao tehnološki naprednom državom, biti od velikog interesa za Hanfu i Hrvatsku u cjelini”, izjavio je Žigman.

 

Pitanja tvrtkama

U Hanfi navode da tvrtke prije nego zatraže pomoć inovacijskog huba trebaju provjeriti zadovoljavaju li kriterije. Znači, radi li se uopće o inovaciji, zatim može li projekt biti koristan potrošačima, jeste li sami prethodno istražili svoj regulatorni položaj i može li se pitanja koja imate riješiti preko standardnih kanala Hanfe.

Hrvatski regulator financijskog tržišta u svibnju je pokrenuo inovacijski hub, prvu javnu točku za finteche u Hrvatskoj. U međuvremenu dao je zeleno svjetlo prvom društvu, Feelsgoodu, koje će napraviti prvi VC fond razvijen u Hrvatskoj. Hanfa se priprema i mirovincima otvoriti mogućnost ulaganja u startupe, a načela je i regulacije crowdfundinga.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve