“Iznimno je važno ulaganje u dodatne edukacije radnika i cjeloživotno učenje“

Autor: Ivan Tominac , 13. studeni 2018. u 22:00
Marin Leko, direktor Sektora za ljudske potencijale HEP-a/Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U organizaciji Sektora za ljudske potencijale interni treneri provode edukacije ciljanih skupina radnika, a u tijeku je je osnivanje HEP Akademije – internog trening centra.

S Marinom Lekom, direktorom Sektora za ljudske potencijale HEP-a d.d., razgovarali smo o motivacijskim faktorima među zaposlenicima, važnosti ulaganju u dodatnu edukaciju i etičnom upravljanju.

Hrvatska elektroprivreda na tržištu postoji više od jednog stoljeća te ju kao takvu uvažavaju. Kakva je situacija s vašim zaposlenicima? Možete li reći da je motivacija vaših zaposlenika i ključ vašeg održivog rasta?
Naši zaposlenici su zaista ono što održava rast i razvoj cijele organizacije. Da bi ovakva kompanija dobro funkcionirala, potrebni su radnici koji iskustvo koje stječu radom pretvaraju u dobre inicijative i prijedloge za poboljšanjem te koji u svakodnevnom radu pronalaze efikasnija i kvalitetnija rješenja. Kroz sustav upravljanja radnim učinkom, koji je 2016. godine po prvi put uveden u jedno od društava HEP grupe, radnicima su pružene jednake početne pozicije, a njihova motivacija za radom i napretkom je ono što izdvaja najbolje. U tijeku su završne pripreme uvođenja navedenog sustava u još dva društva, a postupno ćemo ga uvoditi i u preostala društva HEP grupe.

Kako motivirate zaposlenike i možete li nam iz iskustva reći je li novac i dalje najpoželjniji motivacijski faktor među zaposlenicima?
Ne bih rekao da je novac primarni motivator. Velika prednost HEP-a je stabilnost radnog mjesta koja je veća nego u promjenjivom privatnom sektoru. Zaposlenike motiviramo kreiranjem radne sredine koja podržava njihovu učinkovitost i angažiranost, ali i stvaranjem prilika za njihov kreativni doprinos. Trudimo se uključiti i druge važne motivatore poput davanja feedbacka na obavljeni rad, osiguravanja pravovremenih informacija važnih za radnike, kao i izazovnih radnih zadataka koji zahtijevaju timski i interdisciplinarni rad, zatim pružanja mogućnosti za napredovanje, prilika za kontinuirano usavršavanje… Važno je napomenuti da u HEP-u visina plaće ovisi o radnom mjestu koje se obavlja, a ne o raznim diskriminatornim faktorima, poput spola i dobi. Prije dvije godine uključili smo se u projekt Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena – usklađivanje privatnog i poslovnog života, pod pokroviteljstvom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, te smo danas nositelji osnovnog MAMFORCE COMPANY Standarda, certifikata obiteljski odgovorne i rodno ravnopravne politike upravljanja. Također, u završnoj je fazi izrada interne politike o raznolikosti HEP grupe, a na što smo se obvezali potpisivanjem nacionalne Povelje o raznolikosti.

Svaka kompanija danas počiva na jedinstvenim vrijednostima. Koje su neke značajke koje trebaju imati vaši budući zaposlenici?
Temeljne vrijednosti HEP-a su kompetentnost i inovativnost, kvaliteta i poslovna izvrsnost, etičnost te odgovornost prema okolišu. Od svih radnika tražimo profesionalni i savjesni odnos prema kupcima, partnerima i drugim radnicima, njihovu otvorenost za nove ideje i kreativnost, kao i spremnost za razvijanje znanja i sposobnosti, a sve s ciljem razvoja poslovne izvrsnosti tvrtke.

Koje su osobine kvalitetnog zaposlenika?
Prilikom zapošljavanja novih radnika, u Hrvatskoj elektroprivredi primarno tražimo zvanja i usmjerenja koje odgovaraju našim poslovnim potrebama, uz zadovoljavanje ostalih uvjeta koji su propisani važećim internim općim aktima. Ono što nam kandidate čini zanimljivima je isto što i većini drugih poslodavaca – osobne i motivacijske karakteristike kandidata koji čine vjerojatnijima da će oni biti uspješni u poslu – od radne angažiranosti i proaktivnosti u radu, odgovornosti i savjesnosti, do generičkih i „mekih“ vještina poput mogućnosti primjene naučenog, zatim analize i sinteze informacija te interpersonalnih vještina u širem smislu, a sve ovisno o radnom mjestu unutar HEP grupe koje želimo popuniti.

Vidite li važnost dodatne edukacije i cjeloživotnog obrazovanja i promičete li taj koncept unutar vaše kompanije?
Iznimno je važno ulaganje u dodatne edukacije radnika i cjeloživotno obrazovanje. Jedan od strateških ciljeva HEP-a je postati tvrtka znanja, centar izvrsnosti i točka u kojoj će ogledati konkurentnost hrvatske energetike. Uvažavajući obrazovne potrebe radnika, u skladu s poslovnim i razvojnim ciljevima, tvrtka izdvaja znatna financijska sredstva za obrazovanje radnika. S obzirom na potrebu stjecanja dodatnih i novih stručnih te specijalističkih znanja i vještina iz područja ključnih za razvoj i konkurentnost HEP-a, upućujemo radnike na različite vrste obrazovanja – poslijediplomske studije, doškolovanje, prekvalifikaciju, ciljana stručna usavršavanja i stručna osposobljavanja.U organizaciji Sektora za ljudske potencijale interni treneri provode edukacije ciljanih skupina radnika, a u tijeku je osnivanje HEP Akademije – internog trening centra za edukaciju radnika HEP grupe, s naglaskom na e-učenje. Uspješno surađujemo sa znanstvenom i obrazovnom zajednicom te smo potpisali sporazume o poslovnoj suradnji s nekoliko visokih učilišta. Učenicima i studentima omogućavamo obavljanje stručne prakse u cijeloj HEP grupi u skladu s obrazovnim programima škola i visokih učilišta, uz stručni nadzor mentora. Ostvarili smo i suradnju u području ljetnih (industrijskih) praksi studenata zagrebačkih fakulteta elektrotehnike i računarstva, odnosno strojarstva i brodogradnje.Posljednjih nekoliko godina HEP sudjeluje u natjecanju u rješavanju poslovnih slučajeva u organizaciji IEDC Bled škole menadžmenta i IEDC Alumni kluba iz Hrvatske. S ponosom ističem da je tim sastavljen od naših mladih stručnjaka prošle godine osvojio glavnu nagradu te se plasirao na regionalno natjecanje.

S obzirom na sveprisutan odljev mozgova, podržava li HEP zapošljavanje mladih i na koji način?
HEP, kao jedan od najvećih i poželjnih poslodavaca, u potrazi je za kvalitetnim radnicima, posebno mladima koji mogu donijeti nova znanja i inovativnost. U praksi to izgleda tako da prilikom izrade i realizacije planova zapošljavanja, prvenstveno dajemo naglasak na zapošljavanje mladih osoba, kako pripravnika, koje sami financiramo, tako i onih s ništa do malo radnog iskustva u struci koji će onda svoju karijeru započeti i graditi s nama uz mentorstvo naših iskusnih stručnjaka. HEP također objavljuje natječaj za stipendije u skladu s potrebama cijele HEP grupe. Ovom prilikom napominjem kako su baš u tijeku ovogodišnji natječaji za dodjelu 33 stipendije učenicima i 21 stipendiju studentima. Natječaji su otvoreni do 22. studenoga. U posljednjih desetak godina HEP je stipendirao više od 140 redovnih studenata visokih učilišta primarno tehničkih struka iz znanstvenih polja elektrotehnike, strojarstva, građevinarstva, računarstva i geodezije, ali i iz polja društvenih znanosti.Osim kroz stipendije, HEP mlade privlači i donacijskim programima. Od 1995. godine do danas više od 750 učenika osnovnih i srednjih škola dobilo je HEP-ovu nagradu Imam žicu za pobjednike državnih natjecanja znanja iz matematike fizike i elektrotehnike. Zatim, nastojeći osigurati što bolje uvjete informatičkog obrazovanja za učenike osnovnih škola, 2015. godine pokrenuli smo akciju Za naše male genijalce, u kojoj smo do sada donirali 250 novih računala za učenike 73 osnovne škole diljem Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close