“Iznimno je važno ulaganje u dodatne edukacije radnika i cjeloživotno učenje“

Marin Leko, direktor Sektora za ljudske potencijale HEP-a/Dalibor Urukalovic/PIXSELL Marin Leko, direktor Sektora za ljudske potencijale HEP-a/Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U organizaciji Sektora za ljudske potencijale interni treneri provode edukacije ciljanih skupina radnika, a u tijeku je je osnivanje HEP Akademije – internog trening centra.

S Marinom Lekom, direktorom Sektora za ljudske potencijale HEP-a d.d., razgovarali smo o motivacijskim faktorima među zaposlenicima, važnosti ulaganju u dodatnu edukaciju i etičnom upravljanju.

Hrvatska elektroprivreda na tržištu postoji više od jednog stoljeća te ju kao takvu uvažavaju. Kakva je situacija s vašim zaposlenicima? Možete li reći da je motivacija vaših zaposlenika i ključ vašeg održivog rasta?
Naši zaposlenici su zaista ono što održava rast i razvoj cijele organizacije. Da bi ovakva kompanija dobro funkcionirala, potrebni su radnici koji iskustvo koje stječu radom pretvaraju u dobre inicijative i prijedloge za poboljšanjem te koji u svakodnevnom radu pronalaze efikasnija i kvalitetnija rješenja. Kroz sustav upravljanja radnim učinkom, koji je 2016. godine po prvi put uveden u jedno od društava HEP grupe, radnicima su pružene jednake početne pozicije, a njihova motivacija za radom i napretkom je ono što izdvaja najbolje. U tijeku su završne pripreme uvođenja navedenog sustava u još dva društva, a postupno ćemo ga uvoditi i u preostala društva HEP grupe.

Kako motivirate zaposlenike i možete li nam iz iskustva reći je li novac i dalje najpoželjniji motivacijski faktor među zaposlenicima?
Ne bih rekao da je novac primarni motivator. Velika prednost HEP-a je stabilnost radnog mjesta koja je veća nego u promjenjivom privatnom sektoru. Zaposlenike motiviramo kreiranjem radne sredine koja podržava njihovu učinkovitost i angažiranost, ali i stvaranjem prilika za njihov kreativni doprinos. Trudimo se uključiti i druge važne motivatore poput davanja feedbacka na obavljeni rad, osiguravanja pravovremenih informacija važnih za radnike, kao i izazovnih radnih zadataka koji zahtijevaju timski i interdisciplinarni rad, zatim pružanja mogućnosti za napredovanje, prilika za kontinuirano usavršavanje… Važno je napomenuti da u HEP-u visina plaće ovisi o radnom mjestu koje se obavlja, a ne o raznim diskriminatornim faktorima, poput spola i dobi. Prije dvije godine uključili smo se u projekt Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena – usklađivanje privatnog i poslovnog života, pod pokroviteljstvom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, te smo danas nositelji osnovnog MAMFORCE COMPANY Standarda, certifikata obiteljski odgovorne i rodno ravnopravne politike upravljanja. Također, u završnoj je fazi izrada interne politike o raznolikosti HEP grupe, a na što smo se obvezali potpisivanjem nacionalne Povelje o raznolikosti.

Svaka kompanija danas počiva na jedinstvenim vrijednostima. Koje su neke značajke koje trebaju imati vaši budući zaposlenici?
Temeljne vrijednosti HEP-a su kompetentnost i inovativnost, kvaliteta i poslovna izvrsnost, etičnost te odgovornost prema okolišu. Od svih radnika tražimo profesionalni i savjesni odnos prema kupcima, partnerima i drugim radnicima, njihovu otvorenost za nove ideje i kreativnost, kao i spremnost za razvijanje znanja i sposobnosti, a sve s ciljem razvoja poslovne izvrsnosti tvrtke.

Koje su osobine kvalitetnog zaposlenika?
Prilikom zapošljavanja novih radnika, u Hrvatskoj elektroprivredi primarno tražimo zvanja i usmjerenja koje odgovaraju našim poslovnim potrebama, uz zadovoljavanje ostalih uvjeta koji su propisani važećim internim općim aktima. Ono što nam kandidate čini zanimljivima je isto što i većini drugih poslodavaca – osobne i motivacijske karakteristike kandidata koji čine vjerojatnijima da će oni biti uspješni u poslu – od radne angažiranosti i proaktivnosti u radu, odgovornosti i savjesnosti, do generičkih i „mekih“ vještina poput mogućnosti primjene naučenog, zatim analize i sinteze informacija te interpersonalnih vještina u širem smislu, a sve ovisno o radnom mjestu unutar HEP grupe koje želimo popuniti.

Vidite li važnost dodatne edukacije i cjeloživotnog obrazovanja i promičete li taj koncept unutar vaše kompanije?
Iznimno je važno ulaganje u dodatne edukacije radnika i cjeloživotno obrazovanje. Jedan od strateških ciljeva HEP-a je postati tvrtka znanja, centar izvrsnosti i točka u kojoj će ogledati konkurentnost hrvatske energetike. Uvažavajući obrazovne potrebe radnika, u skladu s poslovnim i razvojnim ciljevima, tvrtka izdvaja znatna financijska sredstva za obrazovanje radnika. S obzirom na potrebu stjecanja dodatnih i novih stručnih te specijalističkih znanja i vještina iz područja ključnih za razvoj i konkurentnost HEP-a, upućujemo radnike na različite vrste obrazovanja – poslijediplomske studije, doškolovanje, prekvalifikaciju, ciljana stručna usavršavanja i stručna osposobljavanja.U organizaciji Sektora za ljudske potencijale interni treneri provode edukacije ciljanih skupina radnika, a u tijeku je osnivanje HEP Akademije – internog trening centra za edukaciju radnika HEP grupe, s naglaskom na e-učenje. Uspješno surađujemo sa znanstvenom i obrazovnom zajednicom te smo potpisali sporazume o poslovnoj suradnji s nekoliko visokih učilišta. Učenicima i studentima omogućavamo obavljanje stručne prakse u cijeloj HEP grupi u skladu s obrazovnim programima škola i visokih učilišta, uz stručni nadzor mentora. Ostvarili smo i suradnju u području ljetnih (industrijskih) praksi studenata zagrebačkih fakulteta elektrotehnike i računarstva, odnosno strojarstva i brodogradnje.Posljednjih nekoliko godina HEP sudjeluje u natjecanju u rješavanju poslovnih slučajeva u organizaciji IEDC Bled škole menadžmenta i IEDC Alumni kluba iz Hrvatske. S ponosom ističem da je tim sastavljen od naših mladih stručnjaka prošle godine osvojio glavnu nagradu te se plasirao na regionalno natjecanje.

S obzirom na sveprisutan odljev mozgova, podržava li HEP zapošljavanje mladih i na koji način?
HEP, kao jedan od najvećih i poželjnih poslodavaca, u potrazi je za kvalitetnim radnicima, posebno mladima koji mogu donijeti nova znanja i inovativnost. U praksi to izgleda tako da prilikom izrade i realizacije planova zapošljavanja, prvenstveno dajemo naglasak na zapošljavanje mladih osoba, kako pripravnika, koje sami financiramo, tako i onih s ništa do malo radnog iskustva u struci koji će onda svoju karijeru započeti i graditi s nama uz mentorstvo naših iskusnih stručnjaka. HEP također objavljuje natječaj za stipendije u skladu s potrebama cijele HEP grupe. Ovom prilikom napominjem kako su baš u tijeku ovogodišnji natječaji za dodjelu 33 stipendije učenicima i 21 stipendiju studentima. Natječaji su otvoreni do 22. studenoga. U posljednjih desetak godina HEP je stipendirao više od 140 redovnih studenata visokih učilišta primarno tehničkih struka iz znanstvenih polja elektrotehnike, strojarstva, građevinarstva, računarstva i geodezije, ali i iz polja društvenih znanosti.Osim kroz stipendije, HEP mlade privlači i donacijskim programima. Od 1995. godine do danas više od 750 učenika osnovnih i srednjih škola dobilo je HEP-ovu nagradu Imam žicu za pobjednike državnih natjecanja znanja iz matematike fizike i elektrotehnike. Zatim, nastojeći osigurati što bolje uvjete informatičkog obrazovanja za učenike osnovnih škola, 2015. godine pokrenuli smo akciju Za naše male genijalce, u kojoj smo do sada donirali 250 novih računala za učenike 73 osnovne škole diljem Hrvatske.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve