Iznevjerili platiše: Osječki vodovod povukao kupnju 30.000 zastava

Autor: Agencija VLM , 05. ožujak 2013. u 15:34
Krešimir Bubalo (Foto: Davor Javorović/PIXSELL)

Ponude ne odgovaraju propisanim grafičkim standardima. Postupak je u tijeku pa ne možemo iznositi detalje.

Osječani koji su lani uredno plaćali vodu još će, čini se, pričekati na obećanu im nagradu, hrvatsku zastavu. Gradska tvrtka Vodovod poništila je, naime, natječaj za nabavu 30.000 zastava, za što je predviđeno 600.000 kuna. Kontroverzna akcija zahvale građanima što podmiruju svoje obveze tako je postala još nevjerojatnijom.

Niti jedna od četiri pristigle ponude, naime, nije zadovoljila uvjete. Zastave u dvjema ponudama ne odgovaraju uvjetima koje je propisao Hrvatski Sabor. Kuna je u grbu Slavonije i Baranje na njima, neslužbeno doznajemo, crno-bijele boje, dok bi po standardima trebala biti žuto-bijela. "Neispravan" je i grb Istre, na kojima koza ima crvene rogove i kopita, umjesto da je u potpunosti žuta.

– Poništili smo natječaj jer ponude ne odgovaraju propisanim grafičkim standardima. Postupak je u tijeku pa ne možemo iznositi detalje – kratko nam je samo rekao direktor Vodovoda Ljubomir Novoselić. Imena proizvođača zastava s opisanom greškom u Vodovodu nisu željeli otkriti. No, postavlja se tako logično pitanje koliko se takvih zastava, koje ne udovoljavaju propisima, vijori diljem Hrvatske. Od preostale dvije ponude, jedna nije imala potpunu dokumentaciju, dok je druga stigla iz Mađarske na mađarskom jeziku. Hoće li biti novoga natječaja, u Vodovodu nam nisu precizno odgovorili.

– Kada se okonča postupak, vidjet ćemo što ćemo dalje – kaže Novoselić. Otvara to i špekulacije da bi Vodovod u konačnici mogao odustati od projekta koji je podigao dosta prašine u javnosti. Dio je građana to shvatio kao predizborni trik, pa čak i kao podcjenjivanje platiša vode. Grad Osijek za zastave je trebao izdvojiti 100.000 kuna, dok bi Vodovod osigurao preostalih 500.000. – Hrvatska ulazi u Europsku uniju 1. srpnja i morat ćemo zaštititi svoj identitet, kao što su to učinili Francuzi i Nijemci. Želim da svako domaćinstvo, pogotovo ona koja uredno izvršavaju obveze prema našem komunalnom poduzeću, dobije zastavu – poručio je u siječnju gradonačelnik Krešimir Bubalo.

Komentirajte prvi

New Report

Close