Izmjene Zakona o gradnji okidač kapitalnih projekata

Autor: Suzana Varošanec , 09. siječanj 2017. u 07:49
Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević uklanja prepreke za dovršetak velikih državnih projekata poput Pelješkog mosta i Zračne luke Zagreb te kapitalnih projekata JLS-a.

Završila je javna rasprava o nacrtu izmjena i dopuna Zakona o gradnji, koji bi prema objašnjenju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja trebao ubrzati izgradnju širokopojasnog interneta te velikih sustava vodoopskrbe i odvodnje.

U proceduri su, kažu Ministarstvu, izmjene nekoliko zakona kako bi omogućili realizaciju i velikog broja kapitalnih projekata jedinica lokalne i područne samouprave, dok će u drugom tromjesečju 2017. krenuti u sveobuhvatne izmjene potrebne zakonske regulative. Od važnijih novosti ističu olakšavanje ishođenja građevinskih dozvola za linijske objekte na velikom broju čestica, bez uvjetovanja formiranja građevne čestice u katastru, kao i mogućnost ishođenja uporabne dozvole za strateške projekte RH uz predočenje dokaza da je pokrenut postupak izvlaštenja. To će omogućiti dovršetak nekoliko velikih državnih projekata, a spominju se Pelješki most i Zračna luka Zagreb.

Doznajemo i da se usvajanje ovih izmjena očekuje na Vladi u veljači i u Saboru u ožujku, a dio je paketa koji uključuje propise iz prostornog uređenja i nadzora legalnosti gradnje. Prema riječima ministra graditeljstva Lovre Kuščevića u sve njih se intervenira s ciljem postizanja veće pravne sigurnosti i bolje učinkovitosti, odnosno namjera je investitorima omogućiti brže, učinkovitije i jeftinije ishođenje potrebnih akata u postupku gradnje.

Od prepoznatljivih administrativnih prepreka koje se uklanjaju investitorima je zanimljiv i dio koji se tiče režima ograničenja valjanosti građevinske dozvole na tri godine, a bez mogućnosti produženja. Kako to stvara poteškoće u postupku apliciranja projekata prema fondovima EU, predviđa se produžetak tog roka jednom za tri godine. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

iz osobnog iskustva rekao bi- jebes ovu drzavu

nema ministra graditeljstva koji ne mijenja zakon o građenju….i uvijek ista mantra, bit će brže, bolje,jeftinije … a na kraju uvijek isto

New Report

Close