Izmjene parničnog propisa pod povećalom odvjetnika i pravnih stručnjaka

Autor: Suzana Varošanec , 27. svibanj 2016. u 13:38
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Ovaj okrugli stol i rasprava trebali bi dati odgovore na neka bitna pitanja kao što su značajna promjena instituta revizije, koja se reflektira na procesna prava stranaka i ostvarenje osnovne zadaće Vrhovnog suda RH na stvaranju i ujednačavanju sudske prakse dostupne svima, zatim problemi u reguliranju dostave, računanje prekluzivnih rokova, ogledni postupci i druga pitanja predviđena Nacrtom prijedloga ZID ZPP-a.

Hrvatska odvjetnička komora najavljuje za ponedjeljak svoj Okrugli stol o Nacrtu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o parničnom postupku koji će se održati u Zagrebu, i to uz velika očekivanja jer će se u raspravi tražiti odgovori na nekoliko važnih pitanja kako za građane, tako i za gospodarstvo. Ustavna je odredba da svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju, navodi se u Komorinom poziv. U prvom redu, naime, otvara se pitanje ograničava li Nacrt prijedloga ZID ZPP-a na nerazmjeran način procesna prava stranaka. Također, analizirat će se i dvojba koja postoji oko toga jesu li sva predložena rješenja u interesu bržeg i efikasnijeg ostvarenja prava građana, ili su ipak prvenstveno usmjerena na smanjenje broja predmeta na način da se smanjuju procesna prava stranaka, što bi po nekim stručnim procjenama bilo neprihvatljivo. Naime, Zakon o parničnom postupku jedan je od najvažnijih procesnih propisa,  ističe u svojem pozivu predsjednik HOK-a Robert Travaš, odnosno odnosi se i na ostvarenje temeljnih ljudskih prava i sloboda građana – pristup sudu i pravično suđenje.

Kao izvjestitelji nastupit će prof. emeritus Mihajlo Dika (Pravni fakultet u Zagrebu), prof.dr. Eduard Kunštek (dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci) prof. dr. Jasnica Garašić (Pravni fakultet u Zagrebu), prof. dr. Milijan Sesar (Pravni fakultet u Splitu), Boris Koketi, zamjenik Glavnog državnog odvjetnika te odvjetnik Boris Porobija, inače član Radne skupine za navedene zakonske izmjene. Raspravu će moderirati Mladen Sučević, predsjednik Odvjetničke akademije HOK.

Kako je inače odvjetništvo u Hrvatskoj ustavna kategorija – u glavi III. Ustava RH koja govori o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, u čl. 27.  definirano je kao samostalna i neovisna služba pružanja pravne pomoći, sukladno tome Travaš i ovim povodom ističe da su odvjetnici dužni "izraziti svoje mišljenje o zakonskim rješenjima koja se predlažu u nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, a koja izravno reguliraju mogućnost ostvarenja ljudskih prava i temeljnih sloboda svakog građanina RH".

"Javna rasprava o Nacrtu prijedloga ZID ZPP traje do 2. lipnja, a Hrvatska odvjetnička komora je aktivno putem svog predstavnika sudjelovala u radu radne skupine i iznosila kritičke opservacije u pogledu nekih rješenja na Nacrt prijedloga ZID ZPP, ne prejudicirajući stavove i primjedbe članstva HOK koji se mogu uključiti i dati svoje primjedbe za vrijeme javne rasprave, nakon čega će, kao i nakon ovog okruglog stola,  HOK zauzeti konačni stav glede nekih ponuđenih rješenja.

Stoga bi ovaj okrugli stol i rasprava trebali dati odgovore na neka bitna pitanja kao što su značajna promjena instituta revizije, koja se reflektira na procesna prava stranaka i ostvarenje osnovne zadaće Vrhovnog suda RH na stvaranju i ujednačavanju sudske prakse dostupne svima, zatim problemi u reguliranju dostave, računanje prekluzivnih rokova, ogledni postupci i druga pitanja predviđena Nacrtom prijedloga ZID ZPP-a", objašnjava Travaš.

Zaključujući da je zadaća odvjetništva da upozorava zakonodavca na stalno ostvarenje i moguća poboljšanja u zaštiti temeljnih prava i sloboda građana, zaštite vladavine prava i pravne države, predsjednik HOK-a poziva na što veći odaziv i sudjelovanje u raspravi na Okruglom stolu, i to kaže kako bi "sudjelovanjem odvjetnika i uglednih pravnih stručnjaka ispunili ustavnu zadaću odvjetništva i pokušali predložiti optimalna rješenja kojima bi se ubrzao postupak i smanjio broj predmeta, ali i očuvala temeljna ustavna prava građana".

Komentirajte prvi

New Report

Close