Ne izmijeni li RH zakone, ovi će Danci proizvodnju konoplje preseliti u Srbiju

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 01. travanj 2014. u 14:03
Jan Lund Larsen i Keneth Sorensen/Marko Prpić/PIXSELL

Danski investitori kao nova ulagačka odredišta spomenuli su i Rumunjsku ili Češku.

Ne izmijeni li Hrvatska u iduća dva tjedna sporne zakone, planiranu proizvodnju i preradu konoplje selimo u Srbiju, možda i Rumunjsku ili Češku – ultimatum je danskih investitora koji su i na jučerašnjoj konferenciji za novinare ponovili hrvatskoj Vladi, a danas će o tome razgovarati i u Ministarstvu poljoprivrede.

Danci na čelu s Janom Lundom Larsenom, Peterom Kj?rom Knudsenom, Henrikom Hartrigom i Kenethom Sorensenom ove su godine, doznajemo, uz potporu požeških vlasti već dogovorili otkup industrijske konoplje s oko 200 hektara požeške Zlatne doline, što bi, tvrde, trebao biti samo početak njihovih ulaganja u Hrvatsku. Poslovali bi preko tvrtke Cooperation for Bio Diversity, koja je u postupku registracije. No, ne promijene li se sporni zakoni i paragrafi, koji industrijsku konoplju u Hrvatskoj, unatoč zanemarivom udjelu THC-a kriminaliziraju kao drogu pa je iz biljke "legalno" samo sjeme, od posla, tvrde, neće biti ništa. Nije tajna da je u Europi i SAD-u tek počela utakmica za industrijsku konoplju koja, nakon desetljeća zanemarivanja, dobiva i epitet superhrane, lijeka za mnoge teške bolesti…

Od nje se može proizvoditi najmanje 25.000 različitih proizvoda od odjeće, kudelje, užadi, papira, izolacijskog građevnog materijala, biogoriva… pa i oni – iako se zasad više bave svinjogojstvom, ratarstvom, konzaltingom, neki čak i proizvodnjom opeke – u njoj vide interes za ulaganja. Sjetva samo što nije počela, inače će ova godina biti izgubljena, napominje Larsen.No, od konoplje žele iskoristiti svih 100 posto, a ne samo 30 posto biljke. I dok se Danci pozivaju na činjenicu kako je Jugoslavija nekad bila druga država na svijetu, nakon Rusije, po izvozu konoplje, jučerašnji ultimativni nastup ipak nije potkrijepljen odgovorima koliko su zapravo spremni uložiti u Hrvatsku i u kakve sve projekte. Neslužbeno pak doznajemo kako bi u Hrvatsku uložili oko 100 milijuna eura. Knudsen, Larsen i S?rensen, koji u Danskoj posluju kroz cijeli niz vlastitih tvrtki i projekata, već uspješno ulažu i u druge zemlje EU te u Ukrajinu i Rusiju, dok poslove vezane s konopljom zasad imaju u Španjolskoj i Nizozemskoj.

U Hrvatskoj su, promijeni li se rigorozni zakon, spremni investirati i u gradnju znanstveno-istraživačkog centra u kojemu bi priznati stručnjaci istraživali dalje mogućnosti upotrebe industrijske konoplje u medicinske i industrijske svrhe. Knudsen, koji se jednostavno predstavlja kao profesionalni poljoprivrednik i uzgajivač svinja, "težak" je navodno najmanje 300 milijuna eura. Na njegovu imanju Sonnerupgaard Gods u Hvals?u koje se proteže na stotine hektara je i stari dvorac koji je danas hotel s kongresnim centrom. Jedan je od triju najvećih uzgajivača svinja u Danskoj. Taj biznis proširio je i na Poljsku, a suvlasnik je i gospodarstava u Ukrajini i Rusiji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close