Izdvojili se iz sustava, ali računi i dalje stižu, kao i ovrhe

Autor: Agencija VLM , 02. siječanj 2013. u 08:14
Gradska toplana u Karlovcu; Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Želimo da se Gradska toplana prestane financirati iz proračuna, jer se ne financira ni nabavka drva za ogrjev, kaže D. Švegar

Supruga i ja živimo u vikendici, jer ne možemo plaćati režije u svom karlovačkom stanu, a posebice račune za grijanje. Unatoč tome što sam se u kolovozu izdvojio iz sustava, primam račune, a dobio sam i opomenu pred ovrhu – kaže umirovljenik Borislav Banfić.

Presuda Ustavnog suda

Banfić je član Građanskog pokreta Neću usluge Toplane. Taj je pokret skupljao potpise na karlovačkoj gradskoj tržnici tijekom vikenda. Jednom peticijom se zahtijeva da se, onima koji to žele, dozvoli izdvajanje iz sustava gradskog centralnog grijanja, bez da se prikupe suglasnosti svih ostalih korisnika na istom mjerilu potrošnje, te Gradske toplane.

Ona na tome inzistira, pozivajući se na Zakon o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom, te na Opće uvjete za opskrbu toplinskom energijom, što je podzakonski akt. Zakon predviđa kaznu od tisuću do dvije tisuća kuna za fizičke osobe koji su se izdvojili iz sustava bez suglasnosti distributera, a deset tisuća do 15.000 kuna za pravne osobe.

Druga strana se poziva na Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, a prije svega na ustavnu odredbu o nepovredivosti vlasništva. Ti propisi, ističu zaštitari potrošača, daju za pravo vlasnicima stanova da rade sa svojim vlasništvom što ih je volja i da samostalno odabiru način grijanja. Pozivaju se i na presudu Ustavnog suda koja je donesena u korist jednog korisnika iz Pakraca.

– Skupili smo puno potpisa. Razmislit ćemo gdje ćemo predati peticiju. U svakom slučaju ćemo od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti propisa na koje se poziva Gradska toplana – najavljuje koordinator Pokreta Domagoj Švegar.

Uskoro i prosvjed

Drugom peticijom se zahtijeva od Grada da se prestane Gradsku toplanu financirati iz gradskog proračuna.

– Ne griju se svi putem Gradske toplane, nego i na druge načine. Zašto bi Grad sufinancirao samo takav oblik grijanja, a ne, primjerice, i nabavku drva za ogrjev – smatra Švegar.

Nakon što je ovom peticijom prikupljeno 600-tinjak potpisa, najavljen je i miran prosvjed u siječnju u vezi s ogrjevnim problemima građana Karlovca.

Komentirajte prvi

New Report

Close