Izdašne potpore tvrtkama u predstečaju i bez zaposlenika

Autor: Božica Babić , 13. rujan 2016. u 22:01
Foto: Fotomontaža: Poslovni dnevnik/FOTOLIA

Tvrtkama Bovis i Vego Plantis dodijeljeno je po 22,9 milijuna kuna premda nemaju zaposlenika.

Tvrtka Prkos u 2014. nije imala ni kune prihoda, dok je u 2015. po javno dostupnim podacima ostvarila tek 12.217 kuna. Po kriterijima koje je članicama Europske unije nametnula zajednička poljoprivredna politika Agencija za plaćanja u poljoprivredi svrstala ju je u razred ekonomske veličine do 14.999 eura i kroz prvi natječaj za mjeru 4 iz programa ruralnog razvoja RH namijenjen za ulaganja u modernizaciju poljoprivrednih gospodarstava Prkosu je dodijelila nepovratnu potporu od vrlo izdašnih 14,9 milijuna kuna.

 

14,9milijuna

kuna dobila je tvrtka Prkos čiji je prihod lani bio 12.217 kuna

Prkos je zapravo samo dobra ilustracija za ono što pozornijom analizom otkriva još uvijek privremena rang lista za mjeru 4 koja je prvi puta javno postala dostupna u studenom 2015. za mandata bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, a dodatno ju je potvrdio njegov nasljednik, danas tehnički ministar Davor Romić te je na internetskim stranicama Agencije objavljena ponovno prvog kolovoza 2016. Lista naime, otkriva da se po kriterijima koje je po samo njemu znanim parametrima iskreirao Jakovina među prvoplasiranih pedesetak tvrtki ugnijezdilo njih petnaestak koje svojom povijesti i poslovanjem svjedoče da baš i nisu zaslužile višemilijunske potpore s obzirom da je ispod crte bez prava na potpore ostalo na desetke poljoprivrednih gospodarstava koja kontinuirano niz godina ostvaruju izvrsne rezultate. Već površnim zbrajanjem odobrenih potpora dolazi se do podatka da je 11 tvrtki, mahom bez referenci u dosadašnjem radu, dobilo ruralne potpore ukupno veće od 149 milijuna kuna.

 

149milijuna

kuna ukupni je iznos potpora za 11 tvrtki

Među njima su tvrtke Bovis i Vego Plantis kojima je dodijeljeno po 22,9 milijuna kuna premda nemaju zaposlenika i godišnji prihod im se vrti između 300 i 500 tisuća kuna, te bjelovarski Vrt za čiji je investicijski projekt Jakovina odobrio čak 37 milijuna kuna potpore od novca poreznih obveznika, a ta je tvrtka u međuvremenu završila u predstečajnom postupku. Brojne vlasnike poljoprivrednih gospodarstava, a ispod crte ih je ostalo gotovo 700, ljuti ne samo činjenica što su ruralne potpore dijeljene po kriterijima koji nisu transparentni i ne vrednuju dosadašnji učinak nego i to što rujan ulazi u svoju drugu polovicu, a lista za mjeru 4 još uvijek je privremena iako je natječaj zaključen prije gotovo godinu i pol dana, konkretno 15. travnja prošle godine. Ocjenjuju da se 2016. radi nemara Jakovine te sporosti i neodlučnosti Romića može smatrati izgubljenom godinom.

 

11tvrtki

bez referenci u dosadašnjem radu dobilo je potpore

Strahuju od vraćanja novca u blagajnu EU jer, potpore vezane za 2015. moraju se potrošiti do kraja 2018. ili poslati natrag u Bruxelles.U dvojbi da bi se mogli zamjeriti državnoj birokraciji i ostati bez potpore tek uz jamstvo anonimnosti poljoprivrednici upozoravaju i da rang listu za mjeru 4 na kojoj je 940 projekata treba dodatno pozornije 'pročešljati' jer gospodarstva koja su opterećena poslovnim problemima, popt Vrta i niskim prihodima kao u Prkosu vjerojatno ne mogu realizirati kandidirane investicije. Vodstvo Hrvatskog voćarskog saveza (HVS) otišlo je korak dalje i zatražilo od ministra Romića, s obzirom da je tek nedavno odlučio iz mjere 4 ipak uskratiti potpore za 10 tvrtki u visini 316 milijuna kuna radi njihove međusobne povezanosti, neka cjelovit iznos a riječ je o 862 milijuna podijeli odmah. Ocjenjuju da bi s tim iznosom te micanjem tvrtki s polsovnim problemima novca bilo dostatno za sve kvalitetne projekte.

 

200žalbi

navodno je stiglo Agenciji na rang listu

S Romićem i njegovim pomoćnikom Mariom Njavrom o toj opciji razgovarali su 25. kolovoza, no odgovor još čekaju. Konzultant Kristijan Mavrek podupire zahtjeve HVS-a te i on Romiću poručuje da – "Pametne zemlje ugovaraju 130 posto kako bi iskoristile 100 posto raspoloživih potpora, te da odmah po završetku žalbenog postupka gospodarstvima treba izdati konačne odluke s iznosom potpore jer, samo s takvim dokumentom mogu kod bankara ishodovati kredit." Model koji treba primijeniti je da se doista čim prije isplati cjelovit iznos od 862 milijuna kuna što je dostatno za 600-700 projekata.Tek neslužbeno moguće je doznati da je u Agenciju stiglo oko 200 žalbi na rang listu te da se gospodarstva mahom pozivaju na podatak da su neargumentirano svrstana ispod crte koja je po odluci Romića, nakon revizije i izbacivanja 10 spornih tvrtki, zaustavljena na rednom broju 241 od 940 zaprimljenih projekata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close