Izbornim sudionicima za troškove kampanje 28 milijuna kuna iz državnog proračuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. studeni 2015. u 10:13
Foto: Damir Špehar / Pixsell

Svako osvojeno zastupničko mjesto ‘vrijedi’ 180.000 kuna, pa bi najviše, 10, 6 milijuna kuna, trebala dobiti HDZ-ova Domoljubna koalicija sa 59 zastupnika.

Ukupno 28 milijuna kuna isplatit će se političkim sudionicima parlamentranih izbora za naknadu troškova izborne promiždbe, a krajni rok za isplatu je konac siječnja iduće godine.

Svako osvojeno zastupničko mjesto 'vrijedi' 180.000 kuna, pa bi najviše, 10, 6 milijuna kuna, trebala dobiti HDZ-ova Domoljubna koalicija sa 59 zastupnika. 

SDP-ova koalicija Hrvatska raste (56 zastupnika), ima pravo na 10, 1 milijuna kuna, Most nezavisnih lista (19 zastupnika) na 3, 4 milijuna kuna naknade.

Upitano hoće li, s obzirom na previranja u Mostu, cjelokupni iznos biti uplaćen na račun Mosta ili će dio otići na račun nedavno osnovane stranke Hrid, Državno izborno povjerenstvo dalo je nedvosmislen odgovor. 

"U skladu s člankom 20. stavkom 2. Zakona o financiranju, naknada troškova izborne promidžbe isplaćuje se na poseban račun političke stranke otvoren za financiranje izborne promidžbe. Poseban račun za financiranje izborne promidžbe otvorila je politička stranka MOST – nezavisnih lista- MOST", ističe DIP.

Tri saborska mjesta IDS-ovoj koaliciji donose 540.000 kuna naknade, a na istu svotu može računati i SDSS koji ima tri 'manjinska' zastupnika. 

Po dva zastupnika u Saboru imaju HDSSB i Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, no dok će HDSSB dobiti 360.000 kuna, Bandićeva će dobiti 390.000. 

Bandićevoj stranki pripada 30.000 kuna više, jer je u jednoj izbornoj jedinici dobila više od pet posto (5, 31) glasova, ali nije osigurala zastupničko mjesto. 

Ista se stvar dogodila i Živom zidu, ali u dvije izborne jedinice, pa će ta stranka, koju u Hrvatskom saboru zastupa samo Ivan Sinčić, dobiti 240.000 kuna. Koalicija koju predvodi Narodna stranka – reformisti, ima samo jednog zastupnika, Radimira Čačića, i pravo na 180.000 kuna naknade.

Pravo na naknadu izbornih troškova u iznosu od po 180.000 kuna imaju i Šandor Juhas (zastupnik mađarske manjine), Furio Radin (talijanska manjina), Vladimir Bilek (češka i slovačka manjina), Veljko Kajtazi (pet manjina) i Ermina Lekaj Prljaskaj (zastupnica 12 manjina). 

Pravo na naknadu u iznosu od po 27.000 kuna imaju Robert Jankovics, Maurizio Zennaro, Ivan Komak, Željko Balog, Idris Sulejmani, Nedžad Hodžić i Mirad Srebreniković, svi oni bili su kandidati za zastupnike manjina koje čine manje od 1, 5 posto stanovnika Hrvatske, nisu izabrani za zastupnike, ali su dobili više od 15 posto biračkih glasova. 

Naknade se isplaćuju iz državnog proračuna, u roku od 60 dana od dana objave konačnih službenih rezultata izbora, a ti su rezultati objavljeni 23. studenoga. 

Hoće li spomenuti iznosi uistinu 'sjesti' na stranačke, odnosno račune nositelja nezavisne liste i kandidata, znat će se tek iza 23. prosinca. Do tog datuma, naime, izborni sudionici moraju objaviti financijska izvješća o financiranju kampanje, dakle precizne podatke o donacijama, troškovima, medijskom oglašavanju, ostvarenim popustima itd. 

Potom slijedi financijski nadzor, pa ako se utvrdi da netko od sudionika nije poštivao zakon, može djelomično ili potpuno izgubiti pravo na naknadu. Ovo posljednje može se dogoditi ako su, primjerice, sredstva za promidžbu korištena u nedopuštene svrhe, djelomični gubitak moguć je ako je izborni sudionik na kampanju potrošio više od propisanih milijun i pol kuna po izbornoj jedinici.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Uzet će 28.000.000,00 iz Državnog proračuna a onda pričati o Reformama ?

Samo jedna “metastaza” u nizu takvih i sličnih u našem društvu. Kad sve to bude došlo na naplatu (to uzimanje, trošenje i dijeljnje šakom i kapom) i kad zaživi grčki scenarij onda će svi ti kojima se daje i koji se samoposlužuju biti negdje daleko a društvo i država će biti obični, pusti prezaduženi prostor iz kojeg će se svatko iseliti tko može.

New Report

Close