Izazov je osigurati prosperitet koji će svima pružiti jednak rast

Autor: Darko Bičak , 02. prosinac 2013. u 22:01
Hongjoo J. Hahm, voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju/Robert Anić/PIXSELL

S obzirom na velik porast broja stanovnika, uz klimatske promjene, susrest ćemo se s problemom kreiranja radnih mjesta za sve.

Povodom Foruma "Globalni izazovi 21. stoljeća" u organizaciji Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM) dr. Hongjoo J. Hahm, voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju, održao je predavanje na ZŠEM-u o temi utjecaja rastućih ekonomija na globalne klimatske promijene. Tom prilikom smo razgovarali s dr. Hahmom o izazovima koji stoje pred globalnim društvom.

Koji su danas najveći izazovi čovječanstva?
Najveći je izazov današnjeg društva smanjiti najniži stupanj siromaštva i promovirati zajednički prosperitet koji bi osiguravao jednak ekonomski rast u svim društvima.

Kako vidite razvoj ljudskog društva u idućim desetljećima?
Za trideset godina svjetska će populacija narasti na oko devet milijardi ljudi i jedan od najvećih izazova će biti kako dijeliti dostupne izvore i sirovine među svim dijelovima svijeta na održiv i odgovoran način. Također, s obzirom na velik porast broja stanovnika, problem s kojim ćemo se susresti jest i kreacija radnih mjesta za sve stanovnike.

Smatrate li da će veći problem biti rast stanovništva ili klimateske promjene?
Na to je pitanje vrlo teško odgovoriti, ali sigurno je kako će problem biti sve veći, i onaj vezan uz klimatske promijene, ali i onaj uz rast stanovništva, kad siromašne zemlje postanu bogatije te će im biti potrebno sve sirovina, roba i dobara za gospodarski rast.

Koja će biti cijena rješavanja tih izazova, tko će je platiti?
Cijena nerješavanja tih problema bila bi katastrofalna po pitanju svih stanovnika zemaljske kugle, baš zato to je trošak koji moramo svi zajedno riješiti na način da bogatije i razvijenije zemlje svakako podnesu veći dio kolača.

Koji dijelovi svijeta će biti najugroženiji u idućem razdoblju?
Otočna i obalna područja bit će najugroženija, no svi dijelovi zemlje suočit će se s problemima na različitim razinama.  U Europi, primjerice, već viđamo sve češće primjere velikih poplava ili pak s druge strane duge periode suše.

Mogu li moderne tehnologije pomoći u otklanjanju tih problema?
Razvoj tehnologije može svakako pomoći, no neće zasigurno riješiti sve probleme. Tehnologija može biti potpora u provedbi raznih politika, ali ne može kreirati nove politike.

Komentirajte prvi

New Report

Close