Izaslanstvu bjeloruskog Bresta predstavljeni gospodarski potencijali Čakovca

Autor: Poslovni.hr , 09. travanj 2015. u 10:55
Foto: http://www.cakovec.hr

U sklopu svog trodnevnog boravka u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, izaslanstvo bjeloruskog grada Bresta u petak prijepodne posjetio je i Čakovec.

U sklopu svog trodnevnog boravka u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, izaslanstvo bjeloruskog grada Bresta u petak prijepodne posjetio je i Čakovec. Bjelorusi predvođeni zamjenikom gubernatora Regije Brest, zamjenikom generalnog direktora Gospodarske komore Grada Bresta te otpravnikom poslova u Veleposlanstvu Bjelorusije u Austriji koje pokriva i Hrvatsku, predstavili su svoj grad i regiju, ali i mogućnosti za gospodarsku suradnju između čakovečkih i bjeloruskih poduzeća.

Predstavljanje je održano u dvorani Doma sindikata u Čakovcu, a goste su dočekali gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima Mariom Medvedom i Romanom Bogdanom, zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Čakovec Mladen Križaić.

Predstavljajući Čakovec, gradonačelnik Kovač istaknuo je da gospodarstvo Čakovca izvozno orijentirano, da je grad i županija slove kao predvodnici u mnogočemu u Hrvatskoj te da konstantno bilježimo pozitivne statističke pokazatelje, poput pada nezaposlenosti, rasta zaposlenosti i izvoza. Čakovec, rekao je gradonačelnik, mnogo ulaže u razvoj gospodarstva u razvoju uvjeta za ulaganja, te nastoji biti podrška svom gospodarstvu u otvaranju novih tržišta i sklapanju novih poslova. Goste iz Bresta, među kojima je bilo i desetak predstavnika gospodarskih tvrtki pozvao je da u razgovoru s domaćim poduzetnicima pronađu zajednički poslovni interes.

U ime Međimurske županije, goste je pozdravio zamjenik župana Zoran Vidović koji je naglasio da Međimurje ima razvijenu metaloprerađivačku industriju, ali i da na drugim područjima ne zaostaje. Odličan geografski položaj i učinkovita administracija odlika su koju su mnogi već prepoznali, rekao je Vidović. U ime gospodarstvenika goste je pozdravio predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Čakovec Mladen Križaić, koji je predstavio gospodarske potencijale regije. Mogućnosti ulaganja na području Čakovca pak je predstavila Karmen Franin iz Čakre.

Brest je grad smješten na jugozapadu zemlje, na samoj granici s Poljskom. Šira regija ima milijun i 400 tisuća stanovnika, razvija se, te traži šansu za svoje gospodarstvo na zapadu. Raduju se mogućoj suradnji s Hrvatskom, posebice s Čakovcem i Međimurjem čije gospodarstvo Bjelorusiji sigurno ima mnogo toga za ponuditi. Rekao je to, među ostalim zamjenik gubernatora Regije Brest Andrei Klets.

Brest je inače grad od gotovo 400 tisuća stanovnika, sa razvijenom prehrambenom, metalurškom, tekstilnom, drvoprerađivačkom industrijom te industrijom prerade nafte. Glavno su željezničko čvorište prema Zapadu, a na njihovom području je i slobodna zona koja je ponajbolja u zemlji. Oko 60 posto izvoza usmjereno je prema zemljama bivšeg Sovjetskog saveza a 40 posto prema zemljama Europske unije. Članica su Euroazijske unije te im je želja intenzivirati gospodarsku suradnju sa europskim zemljama.

Na sastanku su bili i predstavnici tvrtki s našeg područja, od kojih neki vide svoju šansu i na ovom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close