Iz regije u 25 godina otišlo 20 milijuna ljudi

Autor: Poslovni.hr , 20. srpanj 2017. u 09:01
Foto: Thinkstock

Srednjoročne perspektive rasta i dalje su skromne, a neizvjesnost visoka.

Negativna demografska kretanja i manjak stručne radne snage predstavljat će sve ozbiljniji problem za sve europske tranzicijske zemlje, piše Večernji list.

Izuzev Turske, regija se brzo osipa, ustvrdio je Poul Thomsen, direktor MMF-a za Europu na nedavnoj konferenciji MMF-a i HNB-a u Dubrovniku. Taj ekonomist iz Danske punih 35 godina radi za MMF, a slovi kao odličan poznavatelj prilika u srednjoj i istočnoj Europi gdje je radio kao šef misije za Rusiju, Srbiju, Sloveniju, Makedoniju, Rumunjsku i Poljsku. Posljednjih 25 godina jugoistok Europe napustilo je 20 milijuna ljudi, odnosno 5,5 posto populacije, no snažna emigracija nastavlja se i dalje, posebno mladih i obrazovanih.

Da nije bilo odljeva kadrova, Thomsen podsjeća da bi BDP regije u prosjeku bio 7 posto veći nego što je danas. MMF je stoga i organizirao konferenciju u Hrvatskoj da bi potaknuo vlade da učine preokret u načinu upravljanja i institucijama, jer će to biti jedan od važnih koraka za zadržavanje stručnih i mladih ljudi kod kuće. Prema istraživanjima MMF-a, potencijalni rast u regiji upola je niži nego što je bio uoči krize 2008. godine, što će usporiti približavanje razvijenim zapadnim državama. – Vanjska ekonomska situacija više neće biti poticajna kao što je bila do 2008. godine.

Srednjoročne perspektive rasta i dalje su skromne, a neizvjesnost visoka. Za regiju je od vitalnog značaja i to što će potencijalni rast u eurozoni, glavnom trgovinskom partneru u regiji, biti za petinu niži od rasta koji je ostvaren prije krize, istaknuo je Thomsen. Šef MMF-a za Europu također upozorava da vanjsko-političko okruženje može biti manje povoljno, pogotovo za zemlje koje još nisu pristupile EU, a na regiju će se preliti i politička previranja koja “šire strah i anksioznost” i to ne samo u SAD-u i Velikoj Britaniji, nego i drugdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close