Iz otpada sirovina najčišća, ali još uvijek i najskuplja

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 05. travanj 2017. u 21:59
Tehnixove tehnologije tražene su u svijetu/Igor Šoban/PIXSELL

Umjesto gomilanja na deponijima, graditi tvornice za preradu.

Otpad je sirovina i energija, a Tehnix ima tehnologiju koja ga u potpunosti obrađuje, reciklira i vraća u gospodarstvo kao resurs.

Dobivene sirovine imaju čistoću i od 98 posto i postižu najvišu cijenu na tržištu te doprinose razvoju nacionalne ekonomije, kazao je Đuro Horvat, čelnik međimurske tvrtke Tehnix na jučerašnjoj konferenciji o primjeni modernih tehnologija u zaštiti okoliša, održanoj u sklopu sajma EMAT na Zagrebačkom velesajmu.  Lider u proizvodnji eko-opreme do petka na ZV-u predstavlja više od 60 proizvoda od kojih je više od 30 izuma ili će se uskoro registrirati kao svjetski izumi, objašnjava Horvat.

Njegovu MBO-T tehnologiju u gospodarenju otpadom prepoznali su od skandinavskih do istočnoeuropskih, afričkih i arapskih zemalja. Međutim, iako i u Hrvatskoj ima svijetlih primjera poput otoka Krka, za postizanje ciljeva kružne ekonomije nužno je ubrzati i unaprijediti sustave održivog gospodarenja komunalnim otpadom na najbolji način te osigurati ekonomski, ekološki i socijalni razvoj jedinica lokalne samouprave, čulo se jučer.

Umjesto da gradimo suvremene tipske tvornice za preradu miješanog komunalnog otpada, koje mogu biti i mobilne ili u napuštenim tvorničkim halama, gradovi i općine godišnje zbog neriješenih problema s otpadom i deponijama gube milijune. S Tehnixovom tehnologijom i Jakuševac bi se pretvorio u uređen prostor, a grad Zagreb bi od otpada i višestruko zaradio, upozorio je i okolišni stručnjak Viktor Simončić.

Komentirajte prvi

New Report

Close