Iz hrvatskih šuma godišnje ispari milijarda kuna

Autor: Saša Paparella , 03. listopad 2010. u 22:00

“Zviždač” G. Jankov, donedavni zaposlenik Hrvatskih šuma, piše predstavke i upozorava na gospodarski kriminal, ali u institucijama nema reakcija

Prema grubim procjenama, državna tvrtka Hrvatske šume zbog potkradanja svake godine pretrpi štetu od čak milijarde kuna. Za polovicu te svote, oko 500 milijuna kuna, postoji i službena potvrda.

Nacionalna inventura šumskih resursa RH, koju je po sustavu uobičajenom u razvijenim zemljama i nalogu EU četiri godine provodilo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, pokazala je da se godišnje u šumama, kojima gospodari poduzeće Hrvatske šume (HŠ), posiječe 7,3 milijuna kubika drvne građe. Usporedimo li tu brojku sa službenim podacima HŠ-a, po kojima se godišnje posiječe tek 5,5 milijuna kubika, ispada da godišnje nestane 1,8 milijuna kubika drva, što po tržišnoj cijeni od 300 kuna po kubiku znači više od 500 milijuna kuna izgubljenog prihoda. Gdje je završilo toliko drvo i tko ga ilegalno siječe, te sudjeluje li u tome i netko od desetak tisuća zaposlenika HŠ-a, nitko ne zna. U Upravi HŠ-a kažu tek da “nacionalna inventura šumskih resursa u RH još nije službeno izdana i navedeni podaci nisu službeno potvrđeni”. No, provjerili smo, rezultati jesu službeno izdani, i to u tvrdo ukoričenoj knjizi Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, a u ime izdavača predgovor je napisao ministar Božidar Pankretić. Pojašnjenja o tome gdje nestaje drvo dao nam je stoga Goran Jankov, diplomirani inženjer šumarstva i donedavni revirnik HŠ-a u gospodarskoj jedinici Čungar pokraj Drežnice, koji je u listopadu 2009., nakon što je ukazao na kriminal, zatražio sporazumni raskid ugovora, “Rezultate nacionalne inventure može se lako potvrditi – dovoljno je izbrojati panjeve u mom bivšem reviru”, kaže Jankov i napominje da na spomenuti iznos od 500 milijuna kuna vrijednosti “nestale” šume treba dodati još barem toliko, “koliko se godišnje izgubi prodajom kvalitetnog drva ispod cijene”, čemu je i sam svjedočio. Bio je četvrti revirnik u Čungaru u svega dvije godine, svi njegovi prethodnici napustili su taj posao “jer se nisu mogli nositi s kriminalom”.Nakon što nitko nije reagirao na njegove usmene primjedbe, Jankov je od ožujka do listopada 2009. nadređenima, od Drežnice i Ogulina pa do Uprave HŠ-a u Zagrebu – poslao četiri predstavke, na koje također nije dobio odgovor. Tek kad se obratio nadležnom ministarstvu, Hrvatske šume su reagirale i to, kako kaže, šaljući mu internu revizijsku kontrolu.

Kad se pročulo da želi spriječiti nezakonitosti, uslijedile su prijetnje kolega, pa i, kako tvrdi, fizičkom likvidacijom. Kaže da su tek na poticaj iz resornog ministarstva neki zaposlenici prijavljeni zbog krađe, ali nitko nije suspendiran. “Nitko od onih koje sam izvijestio nije pokušao spriječiti nepravilnosti koje upućuju na organizirani kriminal u HŠ-u”, kaže naš sugovornik. O svojim je saznanjima Jankov dao iskaz policijskom Uskoku. U Upravi HŠ-a tvrde da je netočno da se drvo prodaje ispod cijene, a nije im poznato po kojim je osnovama Jankov donio zaključke o visini štete: “Prema svim predstavkama postupamo jednako. Kad je utvrđeno da je na reviru koji je vodio Jankov nastala šteta, podnesene su prijave protiv odgovornih”, kažu u HŠ-u. Nisam više mogao šutjeti. Ogromne količine kvalitetnog drveta prodaju se kao ogrjev po višestruko nižim cijenama, a u tome su sudjelovale moje kolege iz Hrvatskih šuma, kaže Goran Jankov, koji je zbog ‘zviždanja’ o gospodarskom kriminalu morao otići iz tvrtke. Samo u prvih 10 mjeseci 2009. u njegovu je nekadašnjem reviru manjkalo 640.000 kuna. U korelaciji s cjelokupnom površinom i godišnjom sječivom masom kojom raspolažu HŠ, dolazi se do više od 500 mil. kuna manjka prihoda, a kada se tome pribroji oko 500 milijuna štete zbog ilegalne sječe dolazi se do milijarde kuna ukupne štete. “Ne optužujem sve bivše kolege, većina pošteno radi, ali moraju šutjeti zbog straha za svoja radna mjesta”, kaže Goran Jankov. Iako godišnji prihodi tvrtke koja gospodari sa 37 posto državnog teritorija iznose 2 milijarde kuna, HŠ posluju pozitivno tek zahvaljujući državnim subvencijama.

Izvješće o 2007. kod DORH-a

Barba Luka loše nadzirao šumare
Državna revizija je, kontrolirajući poslovanje HŠ-a, dala uvjetno mišljenje na izvješće za 2007. godinu, a Sabor ga je potom poslao DORH-u. Revizori su zamjerili što, između ostalog, popisom imovine nije obuhvaćena šuma u vlasništvu RH vrijedna 37,5 milijardi kuna. U NO HŠ-a u to je vrijeme sjedio predsjednik Sabora, Luka Bebić. Zbog poslovanja s Fimi Medijom, policija je početkom rujna uhitila i prošli tjedan pustila Darka Beuka, bivšeg člana Uprave HŠ-a.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Sve što ima pridjev “hrvatsko” je upropašteno i opljačkano. U budućnosti će ta riječ izazivati jednake konotacije kao i “harač” ili “danak u krvi” danas.

To je stara istina, tako se radi još od juge, metar ogrijevnog drveta na crnjaka ide oko175 kn, a jedan moj poznanaik automehaničar kompenzira svoje usluge sa šumarima po 100 kn m3 fco. njegovo stražnje dvorište

ovo mislim da je istina….žalosno ali vjerujem u to

to je zbog fotosinteze, neki su se prilijepili kao bršljan i sisaju dok domaćin ne sasuši

New Report

Close